Athén szerint nem lesznek fogvatartási központok

 

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa csütörtökön közölte: a görög kormány arról biztosította őt, hogy nem lesznek fogvatartási központok az Égei-tengeren azután, hogy Athén idegenrendészeti központok létrehozását jelentette be a szigeteken.

Grandi ezt kétnapos görögországi látogatása során mondta, amelyen találkozott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel, aki kifejtette: „a központok, ahol az embereket elhelyezik, nem fogvatartási központok lesznek. A menedékkérők fogva tartása ellen vagyunk. Menedéket kérni nem bűncselekmény”.

A görög kormány a múlt héten bejelentette, hogy menekültbefogadó központokat zár be az égei-tengeri szigeteken, helyettük idegenrendészeti központokat állítanak fel a következő fél évben.

A bejelentés bírálatokat váltott ki politikusok, civil szervezetek és a helyi lakosság részéről is. Az égei-tengeri Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetek – amelyek csaknem 38 ezer migránst és menedékkérőt szállásolnak el – polgármesterei csütörtökön közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben elutasították a tervet attól tartva, hogy a szigetek szabadtéri börtönökké válnak. Egyúttal azt kérték, hogy szállítsák el a menekülteket az ország kontinentális részére, valamint több pénzügyi támogatást kértek a térség számára.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa kitért azokra a területekre is, amelyeken szerinte a görög kormánynak intézkednie kell: ilyenek például a menekültek „rendkívül nyugtalanító” életkörülményei, a táborok túlzsúfoltsága, a menedékkérelmek elbírálásának nehézkessége és a kísérő nélkül érkezett kiskorúak helyzete.

Grandi bizonyos fenntartásokat fogalmazott meg a görög parlament által nemrég elfogadott menekültügyi törvénnyel kapcsolatban, mert – mint fogalmazott – sietősen lett jóváhagyva, bár kifejezte reményét, hogy végrehajtása jobb lehet a következő évben.

A görög parlament november elején fogadta el a menedékkérőkre vonatkozó szigorúbb törvényt, amelynek tervezete ellen több emberi jogi szervezet is tiltakozott. A kormány szerint a tervezet célja a menekültügyi kérelmek elbírálásának, valamint az elutasított kérelmezők kitoloncolásának egyszerűsítése.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa ugyanakkor pozitívabban tekintett a kormánynak arra a tervére, hogy 4000, kísérő nélkül érkezett kiskorút szállítanak a kontinentális részre. „Gyerekek vannak vészhelyzetben ebben az országban” – fogalmazott.

A címlapfotó illusztráció.