Áder János: Európa kiemelt érdeke, hogy Egyiptomban biztonság legyen

 

Elképzelhetetlen Egyiptom nélkül a terrorizmus elleni küzdelem és a migrációs hullám megállítása. Európa érdeke, hogy Egyiptomban biztonság legyen – monda Áder János államfő csütörtökön Kairóban, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Áder János államfő és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A magyar államfő leszögezte: elképzelhetetlen Egyiptom nélkül a terrorizmus elleni küzdelem és a migrációs hullám megállítása.

A vízügyi együttműködést emelte ki Áder János

A köztársasági elnök a gazdasági kapcsolatok lehetőségei közül a vízügyi együttműködést emelte ki, és reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egy-két éven belül már konkrét eredményekről is beszámolhatnak a felek. Míg a 20. századot az olaj évszázadának nevezte Áder János, addig a 21. század szerinte a víz évszázada.

A két ország vízügyi együttműködésének a vízfelhasználás hatékonyságát, a hálózati veszteség csökkentését, az egyre sokasodó lakosság növekvő vízigényét vagy a szennyvízkezelés problémáját kell érintenie – hangsúlyozta.

Áder János az Egyiptom és Magyarország közötti jó kapcsolatokat azzal is példázta, hogy az elmúlt két és fél évben harmadik alkalommal kerül sor államfői találkozóra. Ezek visszatérő témája a terrorizmus elleni küzdelem és a migráció, a kairói találkozón azonban szót ejtettek a demográfiai kihívásokról és a közös vízhasználat kérdéséről is.

Abdel Fattáh esz-Szíszi szeretné tovább javítani a két ország közötti jó kapcsolatot

Abdel Fattáh esz-Szíszi azt hangsúlyozta, hogy számos szinten szeretné még tovább javítani a két ország eddig is jó kapcsolatát. A többi közt a kereskedelmi árucserét és a gazdasági együttműködés egyéb területeit említette.

Eredményesnek nevezte a megbeszélést, amelyen megállapodtak egy negyedik találkozóról is a nemzeti, a gazdasági és a tudományos kapcsolatok erősítése érdekében. Erre jövőre Budapesten kerülhet sor – mondta.

Az egyiptomi elnök üdvözölte, hogy egyre több magyar látogat turistaként országába, amelyet igyekeznek egyre biztonságosabbá tenni.

Közös érdek egy nemzetközi álláspont kialakítása a terrorizmus elleni küzdelemben

Kitért Magyarország fontos szerepére az Európai Unióban, valamint közös érdeknek nevezte egy nemzetközi álláspont kialakítását a terrorizmus elleni küzdelemben.

Megvitatták Egyiptom térségének helyzetét is, kitérve Líbia és Szíria ügyére – tudatta. Kijelentette: a nemzetközi közösségnek ezen területek problémáinak rendezése érdekében is nagyobb erőfeszítéseket kell tennie.

Szólt a palesztin kérdésről is, amelynek igazságos rendezéséhez szerinte a kétállami megoldást kellene választani. Áder János négynapos hivatalos látogatáson vesz részt Egyiptomban, amelynek keretében csütörtökön találkozik még Ali Abdel-Ál parlamenti elnökkel.