Ukrajna visszaköveteli a hadihajók berendezését

 

Ukrajna vissza fogja követelni Oroszországtól azokat a berendezéseket, amelyek hiányoznak az általa a tavaly novemberi fekete-tengeri incidens során lefoglalt, majd nemrég visszaadott három ukrán hadihajóról – jelezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Facebookon közzétett videóüzenetében.

Az elnök emellett azt ígérte, hogy a hajókat három hónap alatt rendbe hozzák.

„Visszahoztuk a hajókat. Mindent teljesítettünk, ahogy ígértük. Igaz, nincs minden rendben, néhány berendezés hiányzik belőlük. De hamarosan elkészülnek a listák arról, hogy mi nincs meg, és először is Oroszországhoz fordulunk, s feltétlenül visszaadja nekünk. Másodszor, hadihajóink három hónap alatt mindenképpen készen lesznek” – fogalmazott Zelenszkij.

A Bergyanszk és a Nyikopol naszádot, valamint a Jani Kapu vontatóhajót november 17-én vontatták ki az orosz fél Kercs kikötőjéből a nyílt tengerre, majd semleges vizeken, Odesszától mintegy 300 tengeri mérföldre kezdődött meg a vízi járművek átadása.

A hajókat vontatni kellett őket végig az ukrán partok felé

A hajók csak november 20-án estére futottak be az Odessza közelében lévő Ocsakov kikötőjébe, mivel mozgásképtelenek voltak, így vontatni kellett őket végig az ukrán partok felé.

Ihor Voroncsenko, az ukrán haditengerészet parancsnoka kijelentette, hogy a hajókat az orosz fél szörnyű állapotban, teljesen tönkretéve adta át. Szavai szerint kiszerelték belőlük a kommunikációs és navigációs berendezéseket, de még a konnektorokat és a WC-kagylókat is.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat erre reagálva másnap közölte, videofelvétel bizonyítja, hogy a hajókat normális állapotban, épen szolgáltatták vissza, ha a Krím partjaitól az Ocsakovig való áthaladás ideje alatt az ukrán fél tönkretette a járműveket, és használhatatlan állapotba hozta a vízvezeték-szerelvényeket, akkor az az ukrán fél problémája.

A 2018. november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében – az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre – az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, majd elfoglalta azokat, 24 főnyi legénységük ellen tiltott határátlépés címén eljárást indított, és bebörtönözte őket.

A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot

Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, és követelte az ukrán haditengerészek szabadon bocsátását, akiket Moszkva az idén szeptember 7-én lebonyolított ukrán–orosz fogolycsere keretében engedett vissza Ukrajnába azzal, hogy ellenük a jogi eljárást tovább folytatja.

Az ENSZ tengerjogi egyezményével összhangban megalakított állandó bíróság május 25-én hozott határozatában kimondta, hogy Oroszországnak haladéktalanul szabadon kell bocsátania a huszonnégy ukrán haditengerészt, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót.