Amnesty: több mint száznegyvenen haltak meg az iráni tüntetéseken

 

Legalább 143 ember vesztette életét az Iránban november közepén kezdődött tüntetésekben – közölte hétfőn az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

„A nemzetközi közösségnek el kell ítélnie az iráni erők által szándékosan alkalmazott halálos erőt, amely legalább 143 tüntető meggyilkolásához vezetett a november 15-én kitört tüntetéseken” – fogalmazott közleményében a szervezet.

Csaknem az összes halálesetet lőfegyverhasználat okozta – közölték, hozzátéve, hogy egy ember könnygáz belélegzése következtében lelte halálát, míg egy másik annak következtében, hogy könnygázpatron találta el.

Az iráni hatóságok ezzel szemben öt halálos áldozatról számoltak be eddig, közülük egy civil, négy pedig rendőr volt az állításuk szerint.

Iránban november 15-én kezdődtek tüntetések a benzin árának váratlan emelése miatt. A tiltakozások lecsillapítására az iráni hatóságok lekapcsolták az internethálózat nagy részét. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint az internet hétfő délutánig még mindig nem állt teljesen helyre.

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a több tucat halálesetet okozó hatósági fellépés miatt. Az AI szerint a halálos áldozatok számának növekedése aggasztó jelzője annak a brutalitásnak, amellyel az iráni hatóságok léptek fel a fegyvertelen tüntetőkkel szemben, illetve az emberi élettel szembeni szörnyű támadást tár fel.

A londoni székhelyű civil szervezet szerint megdöbbentő vallomásokat gyűjtött össze szemtanúktól és az áldozatok hozzátartozóitól, valamint az elemzett és igazolt videofelvételek egyértelműen bebizonyították, hogy az iráni biztonsági erők szándékosan alkalmaztak lőfegyvereket a fegyvertelen tüntetőkkel szemben, akik nem jelentettek halálos veszélyt.

Az AI olyan felvételekről számolt be, amelyen például éppen elfutó tiltakozókat lőttek agyon, és olyan információhoz is hozzájutottak, amely szerint a hatóságok egyes esetekben megtagadták, hogy visszaszolgáltassanak holttesteket a családtagoknak. A jelentés szerint más esetekben pedig a biztonsági erők tagjai holttesteket vittek el a hullaházból, és ismeretlen helyre szállították őket.

A címlapfotó illusztráció.