Megrekedtek a szíriai alkotmányozó bizottság tárgyalásai

 

Megrekedtek hétfőn a szíriai alkotmányozó bizottság genfi tárgyalásai, miután a kormány küldöttei még az újabb forduló előtt otthagyták az ENSZ közvetítésével zajló egyeztetéseket. Az ellenzék szerint a kormány az időt húzza, és nem tudni, hogy a tárgyalások folytatódnak-e egyáltalán a következő napon.

A szíriai televízió jelentése szerint a kormányküldöttek elhagyták az ENSZ genfi irodáját, mert nem kaptak választ a munkaterv meghatározására irányuló javaslatukra.

Jahja al-Arídi ellenzéki szóvivő a helyszínről távozva újságíróknak azt mondta: „a szíriai alkotmányozó bizottság ma nem ült össze. És ennek oka az, hogy nem született megállapodás a találkozón megvitatásra kerülő programról és ütemtervről”.

Az alkotmányozó bizottság vezetője a rezsim részéről bemutatott egy olyan dokumentumot, amelyet ő ütemtervnek nevezett, és amely tartalmazta a terrorizmus elleni harcot, a szankciók feloldását és annak elítélését, amit ő török inváziónak nevezett – tette hozzá Arídi, aki a kormány követeléseit politikainak nevezte. A szíriai ellenzéket támogató Törökország szíriai arab szövetségeseivel október 9-én átfogó offenzívát indított a kurd milíciák elűzésére az általuk ellenőrzött észak-szíriai térségekből.

Baszma Kodmani ellenzéki küldött szerint delegációja már a múlt héten javaslatot küldött egy napirendre, de nem kapott választ.

Egy meg nem nevezett ENSZ-szóvivő szerint Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja találkozott két társelnökkel a kormány és az ellenzék küldöttségéből, és konzultációt folytat velük a testület munkájának folytatása céljából.

Egy szintén meg nem nevezett nyugati diplomata szerint a folyamat egyértelműen megrekedt.

A szíriai polgárháborús felek több mint nyolc és fél év után ültek tárgyalóasztalhoz az ENSZ ösztönzésére. A bizottság 150 tagból áll: a szíriai kormánynak, az ellenzéknek és a civil társadalom képviselőinek egyaránt 50-50 küldötte van benne, és mindhárom frakcióban vannak kurdok is.

Az ENSZ szerint a tárgyalások előrelépést jelentenek a politikai közeledéshez, majd választásokhoz vezető hosszú úton. Szakértők azonban kétségüket fejezik azzal kapcsolatban, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hajlandó-e nagy engedményt tenni a tárgyalásokon, miután az Oroszország és Irán által támogatott szíriai kormányerők az ország nagy részét visszafoglalták a lázadóktól.

A címlapfotó illusztráció.