Csaknem négyszáz menekültet tenne ki három NGO-hajó az olasz partokon

 

Kétszáztizenöt személy tartózkodik az Ocean Viking, hetvenhárom az Open Arms és hetvenkilenc az Aita Mari NGO-hajón. A hajók felhívást intéztek Olaszországhoz, minél előbbi kikötést kérve – jelentette az olasz sajtó pénteken.

Az Ocean Viking a francia SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezetek közös hajója, amely augusztustól már többször megfordult a líbiai és az olasz partok között. Majdnem négy hónap alatt több mint hatszáz bevándorlót szállított az olaszországi kikötőkbe.

Az Open Armst a hasonló nevű spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) működteti. Az Aita Mari az azonos nevű szintén spanyol civil szervezet hajója, amely egy év szünet után november 12-én indította újra tevékenységét a Földközi-tengeren.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet közlése szerint a líbiai harcok kiújulásával az utóbbi 48 óra alatt több mint 600-an indultak útnak a líbiai partokról tíz különböző csónakkal vagy kisebb hajóval.

Ezekből egy csónaknak sikerült eljutnia a dél-olaszországi Lampedusa szigetéig. Egy másik csónaknak péntekre virradó éjszaka a máltai hatóságok nyújtottak segítséget. További, migránsokkal teli csónakokat a líbiai parti őrség tartóztatott fel.

Ezzel egy időben az olasz hatóságok a délnyugat-olaszországi Crotone vizein egy vitorlás hajót tartóztattak fel harmincegy migránssal, a hajó a törökországi Bodrumból hat nap alatt tette meg az utat. A hajó kétfős orosz legénységét őrizetbe vették.