Athén bírálta az EU-t a kísérő nélküli kiskorúak elosztásának hiánya miatt

 

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök bírálta pénteken az EU-t a szolidaritás hiánya miatt, miután Görögország sikertelenül próbált meggyőzni más uniós tagállamokat arról, hogy fogadjanak be körülbelül 3000, kísérő nélkül érkezett kiskorú menekültet.

A görög táborokban összesen körülbelül 4000 kiskorú menekült tartózkodik, és meglehetősen rossz körülmények között.

Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő szerdán bejelentette, hogy a görög kormány bezár három túlzsúfolt menekülttábort az égei-tengeri Leszbosz, Híosz és Számosz szigeten, s helyettük úgynevezett indulási és azonosítási központokat hoz létre egyenként ötezer főnyi befogadóképességgel.

A görög kormány adatai szerint jelenleg több mint 37 ezer menedékkérő tartózkodik a görög szigeteken, és százak érkeznek naponta, kihasználva az enyhébb időjárási viszonyokat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint további 22 ezer ember él a Görögország kontinentális részén található menekülttáborokban, amelyek csaknem megteltek vagy már meghaladták befogadóképességüket.

Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy számos észak-görögországi városban voltak tiltakozások az elmúlt hetekben a menedékkérők tervezett áthelyezésének megakadályozásáért.

Az AFP azt is megjegyzi, hogy Micotákisz a héten azzal vádolta az EU-t, hogy a bevándorlók elhelyezésének megfelelő helyeként tekint az unió külső határainál található tagállamokra.

A francia hírügynökség szerint az EU több millió eurós támogatást biztosított Görögország számára a bevándorlás jelentette kihívás leküzdéséhez, de a tagállamok többségében elutasították, hogy menedékkérőket fogadjanak be. Az EU néha a pénz mögé bújik, hogy ne kelljen nehéz politikai döntéseket hoznia – fogalmazott pénteken Micotákisz.

A címlapfotó illusztráció.