Szijjártó: A konfliktusok megoldásához őszinteség kell

 

A konfliktusok megoldásához arra van szükség, hogy az őszinteség és az egymás iránti tisztelet visszatérjen a nemzetközi párbeszédbe – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban, ahol az ENSZ leszerelésért, a demobilizációért és a reintegrációért felelős, ügynökségek közötti munkacsoportjának rendezvényén vett részt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/ KKM/ Borsos Mátyás)

A radikálisan változó világban elszaporodott konfliktusok rendezésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a „túl sok politikai korrektség és álszentség van a levegőben”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a legfőbb globális kihívásokat őszintén kell megvitatni egymás sarokba szorítása, szidalmazása és megbélyegzése nélkül, gátat szabva a hamis hírek terjesztésének.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy különösen a megbélyegzés és a hamis hírek terjesztése okozhat könnyen konfliktusokat, és kelthet feszültséget, ami káros és veszélyes helyzetekhez vezethet.

Mint mondta, fontos előfeltétele a megbékélési folyamatoknak, hogy elismerjék az országok és nemzetek identitásukhoz, történelmi és kulturális, valamint vallási hagyományaik megőrzéséhez fűződő egyetemes jogait. Amennyiben azonban megkérdőjelezik ezeket, a megbékélés folyamata lehetetlenné válhat – figyelmeztetett.

A megbékélési folyamatokat ugyanakkor elősegíti, ha alapvető emberi jogként világszerte elismerik az emberek biztonságos és biztos megélhetéséhez való jogát saját hazájukban. Ezért arra kell összpontosítani a nemzetközi erőfeszítéseket, hogy az embereket segítsük hazatérésükben megteremtve az ehhez szükséges körülményeket számukra – mutatott rá.

Magyarország különös hangsúlyt fektet az üldözött keresztény közösségek megsegítésére, hogy ezek ne kényszerüljenek otthonaik elhagyására és hazájukban békés körülmények között élhessenek – jelentette ki.

Szót ejtett arról is, hogy Magyarország a világ minden tájékáról fogad diákokat, akik a magyar kormány teljes körű támogatását élvezik. Ennek célja – mint mondta – , hogy az eltérő kulturális, illetve vallási hátérrel rendelkező külföldi diákok egymással találkozhassanak, kölcsönös tisztelet alakuljon ki egymás iránt.

Hozzátette: ebben a szemeszterben 7440 külföldi diák tanul Magyarországon, jövőre pedig ez a szám 9500-ra fog emelkedni.