Morawiecki: Nem kell az „ideológiai forradalom”

 

Az új lengyel kormány nem engedi meg, hogy bárki „ideológiai forradalmat” robbantson ki Lengyelországban; ha mégis kitörne egy ilyen „kultúrháború”, ebből a normalitás, a család értékei kerülnének ki győztesen – hangsúlyozta keddi parlamenti programbeszédében az októberi parlamenti választások nyomán újból kormányfővé kinevezett Mateusz Morawiecki.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/ PAP/ Pawel Supernak)

Elmondta: kormánya folytatni fogja családtámogatási politikáját, és újabb kedvezményeket vezet be. Ennek kapcsán hangsúlyozta: a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt programja „a kulturális identitás építésén, a házasságon és a családon alapul”.

Szerinte minél hangosabban beszélnek ma új családmodellekről, annál világosabb, hogy kisebbségi kísérletekről és megoldásokról van szó. Megengedhetetlennek nevezte, hogy a kivételek váljanak normává, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gyermekek jövőjét a család szilárd alapjára kell építeni.

„A gyermekek érinthetetlenek, aki kezet emelne rájuk, aki ideológiával mérgezné meg, aki elválasztaná szüleiktől őket, aki ideológiai tankönyveket írna számukra, az kultúrháborút akar kirobbantani Lengyelországban” – utalt Morawiecki a jelenlegi tantervekben szereplő iskolai szexuális felvilágosítás „liberalizációjáról” folyó társadalmi vitákra.

Hangsúlyozta: kormánya nem enged meg egy ilyen kultúrháborút. „Ha mégis akadnának olyanok, akik kirobbantanák, mi fogunk győzni, a család fog győzni, mint igazi lengyel érték” – tette hozzá. Kilátásba helyezte egy új demográfiai stratégia bevezetését is.

Morawiecki a lengyelországi jólét két alapelemének nevezte a családot és a vállalkozókat. A kis- és közepes vállalkozóknak az adójogszabályok egyszerűsítését és további adókedvezményeket ígért.

Az Európai Bizottság által bírált lengyel igazságügyi reformról szólva leszögezte: folytatni fogják a reformot, és lerövidítik a sokáig húzódó pereket.

Felhívta az összes parlamenti pártot, hogy járuljanak hozzá a már bevezetett kiegészítő nyugdíjprogramnak (PPK), valamint a nyugdíjalapokba fektetett egyéni megtakarítások védelmének és örökölhetőségének alkotmányba foglalásához. A széles konszenzusra azért lenne szükség, mert a PiS az előző kormányzati ciklushoz hasonlóan nem rendelkezik alkotmányos parlamenti többséggel.

Megerősítette: folytatják az idén bevezetett 13. havi nyugdíj kifizetését, 2021-től pedig a 14. havi nyugdíjat is bevezetik. Az utóbbi azoknak a nyugdíjasoknak jár majd, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb 2900 zlotynál (mintegy 226 ezer forint). Idetartozik a nyugdíjasok többsége.
Külpolitikai témákról szólva kiemelte: Varsó kész vállalni a maga felelősségét Közép-Európáért és az Európai Unióért.

Bemutatott egy hatpontos tervet az EU számára, amely a brüsszeli bürokrácia korlátozásáról, az igazságos adóztatásról, a versenyképességről, a szolgáltatások szabad áramlásáról, valamint Európa és az Egyesült Államok biztonságpolitikai szövetségéről szól.

Mateusz Morawiecki kormányáról a szejm kedden este tart bizalmi szavazást. A PiS abszolút többséggel rendelkezik az alsóházban, így nem kétséges, hogy az új kabinet elnyeri a parlament bizalmát.