Véglegesítette a 2020-2024-es szórvány cselekvési tervet az RMDSZ

 

A magyar szórvány napja alkalmából szombaton Aradon tartott tanácskozáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) véglegesítette a 2020-2024-es szórvány cselekvési tervet. A terv részleteit vasárnap ismertette honlapján az RMDSZ.

A Magyar jövőt a szórványban! mottójú dokumentumot Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke mutatta be. A terv többek között ifjúsági csereprogramokkal erősítené meg a székely-szórvány együttműködést.

„Ismerje meg a székelyföldi fiatal, milyen egy többnyelvű környezetben lenni, a szórványban élők pedig a tömbben élő magyarok mindennapjaiba kapjanak betekintést. Az ilyen típusú csereprogramoknak nagy sikere van az Európai Unióban, mi most a saját erdélyi közösségünkben akarunk székely-szórvány Erasmus-programot elindítani” – idézte a közlemény Winkler Gyulát.

Az RMDSZ új szórvány cselekvési tervében a korábbinál hangsúlyosabban épít a 21. századi kommunikációs társadalom valóságaira: a hálózatépítésre, az együttműködésre. A tapasztalatcserék, az ismeretek átadása növeli a hatékonyságot – áll a dokumentumban.

A dokumentum új fejezete foglalkozik az egyházak identitásmegőrző, közösségépítő, anyanyelvápoló szerepével. Ebben az áll, hogy az RMDSZ támogatja az egyházak szociális és oktatási szerepvállalását, és szorgalmazza az egyházi restitúció újraindítását.

Az Aradon véglegesített cselekvési tervet az RMDSZ kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) elé terjesztik elfogadásra a testület soron következő ülésén.