Leyen további tárcákat nevez át

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az "európai életmód védelméért" felelős bizottsági tárca korábban bejelentett átnevezése mellett további két portfólió elnevezését is megváltoztatta - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Tájékoztatás szerint von der Leyen az Európai Parlamenttel folytatott megbeszéléseket követően állapodott meg arról, hogy módosítja egyes jövőbeli biztosi tárcák elnevezését.

A munkahelyteremtésért felelős biztosi pozícióra jelölt luxemburgi Nicolas Schmit tárcája a foglalkoztatás és szociális jogok nevet kapja.

A litván Virginijus Sinkevicius biztosjelölt korábban környezet és óceánok portfóliója pedig a környezet, óceánok és halászat nevet viseli majd.

Emellett az új Európai Bizottság megválasztott elnöke az olasz Paolo Gentiloni gazdasági ügyekért felelős biztosjelöltet bízza meg azzal, hogy az európai szemeszter keretében összehangolja a fenntartható fejlődési célok megvalósítását – közölték.

Az uniós bizottság szerdán közölte, hogy von der Leyen bírálatok nyomán az európai életmód védelméért felelős bizottsági tárca megnevezését az európai életmód támogatása elnevezésre változtatta.

A portfólióhoz tartozik a migráció ügye is, s számos európai parlamenti (EP-) képviselő, jogvédő szervezet és több tagállam hangoztatott véleménye szerint elfogadhatatlan volt az elnevezés, ugyanis szerintük szélsőjobboldali retorikát idéz, azt sugallva, hogy például a menedékkérők fenyegetést jelentenének a kontinens kultúrájára.

A tárcát a korábban a brüsszeli testületvezető szóvivőjeként dolgozó görög Margarítisz Szkínász kapja.