Kelemen Hunor a voksok 3,87 százalékát szerezte meg

 

Az érvényes szavazatok 3,87 százalékát szerezte meg a romániai elnökválasztás első fordulójában Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke – derült ki a szavazás hivatalos végeredményéből, amelyet csütörtökön ismertetett a központi választási bizottság.

Az RMDSZ államfőjelöltjére idén 357 014-en szavaztak.

A legutóbbi elnökválasztáson Kelemen Hunor 329 727 szavazatot kapott, ami az érvényes voksok 3,47 százalékát tette ki. Akkor az Erdélyi Magyar Néppártnak is volt államfőjelöltje Szilágyi Zsolt személyében, akire 53 146-an szavaztak (0,56 százalék).

A szavazatarányt tekintve Kelemen Hunor mostani eredménye 2009-es 3,84 százalékos teljesítményét is felülmúlja, bár számszerűen elmarad az akkori 373 764 vokstól, tíz évvel ezelőtt ugyanis jóval magasabb volt a részvétel.

Idén minden korábbi romániai elnökválasztásnál alacsonyabb, 51,2 százalékos volt a részvétel, annak ellenére, hogy a külföldön leadott szavazatok száma (675 276) rekordot döntött.

A magyarlakta megyékben – a két korábbi elnökválasztáshoz hasonlóan – a részvétel jelentősen elmaradt az országos átlagtól. Az RMDSZ addig tudta a romániai lakosság mintegy 6,5 százalékát kitevő magyarságot számarányához közelítő arányban mozgósítani a romániai elnökválasztásokon, amíg azokat egyszerre rendezték meg a magyar érdekképviselet szempontjából sokkal nagyobb jelentőséggel bíró parlamenti választásokkal.

Az elnökválasztás első fordulóját a második mandátumra pályázó Klaus Johannis államfő, a néhány napja kormányra került jobbközép Nemzeti Liberális Párt jelöltje nyerte az érvényes voksok 37,8 százalékával. Második helyen Viorica Dancila volt miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke végzett 22,3 százalékkal.

Kettejük közül választják meg Románia elnökét a következő öt évre az elnökválasztás második fordulójában, amelynek választási kampánya hivatalosan pénteken kezdődik, és november 23-án reggel 7 órakor ér véget.

A november 10-i első fordulóban a harmadik helyen Dan Barna, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke végzett 15 százalékkal, a negyedik helyre a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművész került 8,8, az ötödikre pedig Teodor Paleologu, a jobboldali Népi Mozgalom Pártjának elnökjelöltje 5,7 százalékkal.

Az elnökválasztás második fordulóját november 24-én rendezik meg Romániában, a külföldi választóköröket azonban már november 22-én megnyitják, ugyanis a diaszpórában élő román állampolgároknak most három napot biztosítanak arra, hogy éljenek választójogukkal.