Százezrek követeltek reformokat Chilében a tüntetéseken

 

Több százezer tiltakozó vonult az utcákra Chile városaiban kedden, hogy azonnali és széles körű reformokat, a többi között a minimálbér megemelését, a gyógyszerek árának leszállítását és új alkotmány kidolgozását követeljék.

(Fotó: EPA/Alberto Valdes)

A tiltakozásokat mintegy 100 érdekvédelmi és civil szervezet szervezte. A fővárosban, Santiago de Chilében a hatóságok adatai szerint mintegy 80 ezer ember vonult az utcákra, Concepciónban, az ország középső részén 100 ezren voltak a tüntetők, Puerto Montt délen fekvő kikötővárosában pedig 50 ezren tiltakoztak.

Sebastián Pinera chilei elnök már hétfőn bejelentette, hogy újraírják a dél-amerikai ország alkotmányát, amely még az Augusto Pinochet vezette jobboldali katonai diktatúra idejére datálódik, de a kormányzó konzervatív pártok a tüntetők követeléseivel ellentétben nem akarnak alkotmányozó nemzetgyűlést összehívni, hanem a jelenlegi parlamentben akarják megvitatni az alkotmányozás folyamatát, és széles konszenzussal szeretnék elfogadtatni az új alaptörvényt.

Chilében lassan már egy hónapja tartanak a kormányellenes és a társadalmi egyenlőtlenségek elleni megmozdulások, amelyek diáktüntetésként kezdődtek október közepén az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer átalakítását követelve.

Azóta azonban elfajultak az események, és az erőszak miatt már mintegy 20 ember meghalt, és több mint kétezren megsebesültek.