Visszaállította a határellenőrzést Dánia Svédországgal közös határa egyes pontjain

 

A kedden kezdődő, hat hónapig tartó ellenőrzést a Koppenhágát a svédországi Malmővel összekötő hídra és a kompkikötőkre terjesztették ki.

Dánia kedden ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést Svédországgal közös határának egy részén. A dán hatóságok szerint több, az elmúlt időszakban történt erőszakos bűncselekményt azok követték el, akik Svédországból léptek be Dániába – hangzott el az M1-en.

A kedden kezdődő, hat hónapig tartó ellenőrzés a Koppenhágát a svédországi Malmővel összekötő hídra, valamint a kompkikötőkre vonatkozik.

A koppenhágai oldalon a dán hatóságok sátrakat állítottak fel, amelyek biztosan ott maradnak a következő hat hónapban. Az autókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik a rendőrök, ennek ellenére hosszú sor alakult ki a határátkelőhelyen.

Korábban is voltak határellenőrzések, 2016 januárjában a német és a svéd oldalon vezették be a határellenőrzést, akkor mindenkit szűrtek. Dániában azért indították el az akciót, hogy kiszűrjék azokat a bűnözői elemeket, akik Malmőből, illetve a migrációs területekről mennének át Koppenhágába.

A rendőrség képviselője óvatosan fogalmazott a bűncselekmények és a migráció közötti összefüggések kapcsán. A skandináv rendőrség sosem fogja nyíltan kimondani azt, amit a közvélemény egyértelműen „migrációs bűnözésként” emleget.

A dán miniszterelnök azt nyilatkozta: nem kellenek a dzsihadisták Dániába, nem fogadunk vissza olyanokat, akik elmentek harcolni Szíriába, és nem kell a bűnözés sem – közölte az M1 helyszíni tudósítója.