Elhárítja a Kreml az orosz–ukrán csúcsot

 

Nem lenne túl hasznos pusztán önmaga kedvéért, megfelelő előkészítés nélkül találkozót tető alá hozni Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között – jelentette ki kedden Moszkvában a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: EPA/Sergei Karpukhin)

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy Moszkva jelenleg a normadiai formátumban – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével – megrendezendő csúcstalálkozóra készül, ennek időpontjáról azonban még megközelítőleg sem született megállapodás.

Peszkov arra reagált, hogy Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök kedden közölte, felajánlotta a két vezető négyszemközti találkozójának megszervezését, amire Zelenszkij rá is bólintott.

A veterán kazah politikusnak kulcsszerepe volt Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök összebékítésében, miután a török légvédelem 2015 novemberében határsértésre hivatkozva lelőtt egy az orosz narratíva szerint Szíriában járőröző orosz harci gépet. A közép-ázsiai köztársaság fővárosa, Nur-szultan (korábban: Asztana) pedig korábban az orosz, török és iráni kezesség mellett megtartott szíriai rendezési tárgyalások helyszíne volt.

„Putyin maga mondta, hogy sosem utasítja el a hasonló találkozókat, mint ahogy ezt sem, de úgy véli, hogy egy pusztán a találkozó kedvéért megtartott találkozónak kevés a haszna, azt jól elő kell készíteni” – hangoztatta Peszkov, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban bőven van még elvégzendő házi feladat.

„Jelenleg a normandiai formátum folyamataira összpontosítunk, amihez természetesen teljesíteni kell a felek által Minszkben vállalt kötelezettségeket” – mondta, majd kifejezte nagyrabecsülését Nazabajevnek és a kazak vezetésnek a felajánlott segítségért.

„Putyin elnök támogatja ezen kapcsolatok újraélesztését és normális mederbe terelését, ám ugyanakkor ezt lehetetlen megtenni Kijev részéről kinyilvánított kölcsönösség nélkül” – hangoztatta Peszkov, aki szerint Putyin hétfőn beszélt telefonon Nazarbajevvel.

Peszkov szerint a Kreml üdvözli a délkelet-ukrajnai Zolote és Petrivszke közelében megvalósított csapatszétválasztást, s úgy véli, hogy folytatni kell a vállalt kötelezettségek végrehajtását, ami nagyon fontos eleme lesz a normadiai formátumú találkozó előkészítése szempontjából.

Az orosz elnöki szóvivő egyetértett azzal a felvetéssel, hogy Oroszországnak és Ukrajnának kétoldalú alapon kell helyreállítania kapcsolatait, ugyanakkor megismételte a hivatalos orosz álláspontot, amely szerint a délkelet-ukrajnai rendezésről Kijevnek nem Moszkvával kellene tárgyalnia – amely nem tartja magát a konfliktus részesének –, hanem közvetlenül a függetlenségüket egyoldalúan kikiáltó szakadár köztársaságokkal.

Arra a kérdésre, hogy vajon a Kreml ragaszkodik-e ahhoz, hogy a Donyec-medence különleges státusát még a normandiai négyek csúcstalálkozója előtt rögzítsék az ukrán törvénykezésben, Peszkov úgy válaszolt, hogy ez Kijev egyik régi kötelezettségvállalása, amelyet elvileg feltétlenül teljesítenie kell. Közölte, hogy ennek a kötelezettségnek a valóra váltását aláhúzták Putyin és Angela Merkel német kancellár hétfői telefonbeszélgetése során is.