Mexikóba menekült Morales

 

Megérkezett kedden Mexikóba Evo Morales volt bolíviai elnök, aki Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint menedéket kapott az országban.

(Fotó: MTI/EPA-EFE/Mario Guzmán)

Morales helyi idő szerint kedden,  kora délelőtt érkezett meg a mexikói légierő egyik repülőgépén, amely hétfő este indult el Bolíviából, és rövid kitérőt tett Paraguayban. A volt bolíviai elnököt Ebrard fogadta a repülőtéren.

A mexikói külügyminiszter helyi idő szerint hétfő éjjel tudatta, hogy Morales elhagyta Bolíviát, és egy mexikói kormányzati repülőgép fedélzetén Mexikóba tart.

Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk a biztonságos útját országunkba” – írta a Twitteren Marcelo Ebrard, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében.

(Fotó: MTI/EPA-EFE/Mario Guzmán)

Ebrard pár órával korábban jelentette be, hogy Morales politikai menedéket kért és kapott Mexikóban, mert úgy ítélték meg, hogy élete és testi épsége veszélyben van.

Bolíviában közben a rendőrség a hadsereg beavatkozását kérte az erőszak megfékezése érdekében, mert éjszaka több helyen elszabadult az erőszak a fővárosban, és több településen rendőrőrsöket fosztottak ki és gyújtottak fel, miközben Evo Morales támogatóinak több száz fős, feldühödött csoportja indult a közeli El Altóból a fővárosba. Az andoki őslakosok zászlaját, a wiphalát lengető tömeg azt kiabálta, hogy most itt a polgárháború.

A baloldali Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról, miután az országon a választásokat követően három hétig véres tüntetések söpörtek végig, és a rendőrség, valamint a hadsereg főparancsnoka is felszólította, hogy távozzon az ország éléről, mert az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokat és potenciális csalást észlelt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Evo Morales 2006 óta állt Bolívia élén. Ő volt az ország első őslakos államfője.