Dánia határellenőrzéssel szűrné a bűnözőket

 

Dánia szigorít, visszaállította a határellenőrzést Malmö és Koppenhága között. A két várost hét kilométer hosszú híd köti össze, és mivel a svéd oldalon is sorozatosak a robbantások, Dánia a határellenőrzéssel akarja kiszűrni a szomszédból érkező bűnözőket. Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint egyre több ország alkalmaz hasonló eszközöket: kerítést építenek vagy szigorítják az ellenőrzéseket – hangzott el az M1 Híradójában.

(Fotó: MTI/EPA/Jörg Carstensen)

Mentővel vittek kórházba két tizenévest szombat éjjel egy malmői pizzériából. Este 9 után valaki berontott az étterembe és

válogatás nélkül lövöldözött.

Egy 15 éves fiú meghalt, egy másik megsebesült. Pár nappal korábban egy lakásnál robbantottak, a bejárati ajtó megsemmisült. A detonáció olyan erős volt, hogy az autók is megrongálódtak a ház előtt.

Egyre agresszívabbak az elkövetők

Ez új jelenség. Korábban is voltak robbantások, de az elkövetők egyre agresszívabbak, és a pokolgépek egyre komolyabbak” – nyilatkozta a rendőrség egyik munkatársa.

Egy hete egy étterem előtt helyeztek el bombát Malmőben. Svédországban sorozatosak a robbantások, és a lövöldözések száma is megugrott. Bár a hatóságok nem beszélnek róla, de az elkövetők gyakran bevándorlók.

Havonta ötszáz–hatszáz új rendőr csatlakozik az állományhoz, de lehet, hogy ez sem elég. Kamerákat kell telepíteni, pénzügyi forrásokat kell biztosítani a rendőrségnek, és szigorítani kell a törvényeket, hogy visszaszoríthassuk a bűnözést” – mondta Stefan Löfven svéd miniszterelnök.

Dániában is egyre több a bűncselekmény

A határ másik oldalán, Dániában is egyre több a bűncselekmény. Egy zsidó temetőben nyolcvan sírkövet öntöttek le festékkel a napokban, és voltak, akiknek levélben küldtek sárga csillagot. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók

magukkal hozták a vallási konfliktusokat.

Dániában is voltak robbantások, és mivel Malmö kocsival 15 perc, sokan azt gondolják, hogy a bűnbandák Svédországból jönnek át a határon. Dánia ezért szigorított, kedden napközben újra visszaállította a határellenőrzést Koppenhága és Malmö között. A két várost híd köti össze, ahol eddig bárki szabadon utazhatott. Az ellenőrzéssel a bűnözőket akarják kiszűrni.

Az unió külső határát már nem tudják védeni – mondta Kis-Benedek József az M1-en. A nemzetbiztonsági szakértő szerint Dánia ezzel önmagát akarja megvédeni a migránsoktól.

A hét kilométer hosszú hídon vonatok és autók is közlekednek, a hídon a gyakorlatban bárkit megállíthatnak mostantól. A tervek szerint kamerákkal is ellenőrzik majd, hogy ki halad át az egyik országból a másikba.

Korábban is voltak határellenőrzések

A koppenhágai oldalon a dán hatóságok sátrakat állítottak fel, amelyek

biztosan ott maradnak a következő hat hónapban.

Az autókat szúrópróbaszerűen állítják meg a rendőrök, ennek ellenére hosszú sor alakult ki a határátkelőhelyen.

Korábban is voltak határellenőrzések, 2016 januárjában a német és a svéd oldalon kezdtek ellenőrizni, akkor mindenkit szűrtek. Dániában azért indították el az akciót, hogy kiszűrjék azokat a bűnözői elemeket, akik Malmőből, illetve a migrációs területekről mennének át Koppenhágába.

A rendőrség képviselője óvatosan fogalmazott a bűncselekmények és a migráció közötti összefüggések kapcsán. A skandináv rendőrség sosem fogja nyíltan kimondani azt, amit a közvélemény egyértelműen „migrációs bűnözésként” emleget – közölte korábban a közmédia helyszíni tudósítója.