Megnyíltak a szavazóhelyiségek Spanyolországban

 

Megnyíltak a szavazóhelyiségek reggel kilenc órakor és megkezdődött a voksolás a parlamenti választáson vasárnap Spanyolországban.

(Fotó: EPA/J.J. Guillen)

A választók 22 800 helyszínen adhatják le szavazatukat az ország 8131 településén este nyolc óráig.

Az előzetes eredmények ismertetését este fél tizenegy utánra jelezte a választás lebonyolításáért felelős belügyminisztérium, amely a nap folyamán kétszer tesz közzé részvételi adatokat.

A spanyol demokrácia 42 éves történetében 15. alkalommal rendeznek parlamenti választást, amelyen a több mint 37 millió választásra jogosult spanyol állampolgár 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról dönt.

A szavazás zavartalanságáért országosan több mint 92 ezer rendfenntartó felel ezen a napon.

Katalóniában fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el. A hatóságok tartanak az esetleges rendbontásoktól, mert az autonóm közösségben folyamatosak a tüntetések azóta, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság október 14-én kilenc katalán függetlenségi politikust ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre zendülés miatt.

Várhatóan egy párt sem szerzi meg az önálló kormányzáshoz szükséges abszolút többséget

A közvélemény-kutatások szerint arra lehet számítani, hogy a szavazás után nem lesz könnyű a kormányalakítás, mert várhatóan egy párt sem szerzi meg az önálló kormányzáshoz szükséges abszolút többséget a parlamentben, és erre nem számíthatnak sem a csak baloldali, sem a csak jobboldali pártok alkotta politikai oldalak sem.

(Fotó: EPA/J.J. Guillen)

A felmérések többsége azt mutatta, hogy miként a legutóbbi, áprilisi választáson, most is a Spanyol Szocialista Munkáspárt nyerhet, de tavasszal szerzett 123 mandátumához képest gyengébb vagy legfeljebb azonos eredménnyel.

Második helyen végezhet a konzervatív Néppárt, amely harmincnál is több képviselővel növelheti frakcióját az eddigi 67-hez képest.

Akár meg is duplázhatja mandátumainak számát a VOX radikális jobboldali párt, amely tavasszal jutott be először a parlamentbe, akkor 24 képviselővel.

A bizonytalan szavazók arányát 30-35 százalék között mérték

A nagy vesztes az Állampolgárok liberális középutas párt lehet, eddigi 57 mandátuma húsz alá csökkenhet.

Az Unidas Podemos radikális baloldali párttömörülés parlamenti képviselete öt-tíz képviselőivel lehet kevesebb az eddigi 42 mandátumához képest.

(Fotó: EPA/J.J. Guillen)

A Podemos egyik volt politikusának, Ínigo Errejónnak az új pártja, a Más País több mandátumot is szerezhet a törvényhozásban.

A bizonytalan szavazók arányát 30-35 százalék között mérték, az ő döntésük nagyban befolyásolhatja a végeredményt az előrejelzésekhez képest.

 

Spanyol politikai elemzők szerint, ha a választás a felméréseknek megfelelően alakul, akkor a pártoknak meg kell barátkozniuk egy esetleges nagykoalíció gondolatával, amit eddig elutasítottak.

A spanyol pártvezetők tömeges választási részvételre buzdítottak

Tömeges részvételre buzdították a szavazókat a parlamenti választásokon a legnagyobb spanyol pártok vezetői vasárnap, miután leadták saját voksaikat.

„Arra ösztönzöm a spanyolokat, hogy szavazzanak, hogy erősítsük meg szavazatunkkal a spanyol demokráciát” – fogalmazott a politikusok közül legkorábban szavazó Pedro Sánchez szocialista ügyvezető kormányfő a szavazóhelyiség előtt várakozó újságíróknak.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára hangsúlyozta, az országnak stabilitásra van szüksége és kitért arra is, hogy biztosítják a voksolás lebonyolításának zavartalanságát.

„Ez egyike azon kevés napoknak, amikor bármelyik választópolgárnak ugyanannyi hatalma van, mint egy multimilliomosnak” – nyilatkozta nem sokkal később egy másik madridi szavazóhelyiség előtt Pablo Iglesias, az Unidas Podemos radikális baloldali párttömörülés vezetője.

Pablo Casado, az eddigi legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt elnöke miután leadta szavazatát arról beszélt, hogy a legkedvezőbb eredményt egy világos eredmény jelentené, amely engedi az uralkodó belpolitikai patthelyzet feloldását.

Délelőtt szavazott Albert Rivera, az Állampolgárok liberális középpárt vezetője is, aki szerint itt az idő, hogy a társadalom megmozduljon. A mérsékelt szavazókat felszólította, ne maradjanak otthon és ne engedjék, hogy mások döntsenek helyettük.

A leggyorsabb, nem először az észak-kelet spanyolországi Villarroya település volt, ahol a választásra jogosult nyolc ember összesen 32 másodperc alatt adta le szavazatát, így a szavazóhelyiség már be is zárt.