Kelemen Hunor: Minden romániai magyar szavazó voksoljon!

 

Minden szavazásra jogosult romániai magyar állampolgár vegyen részt a választáson, mert ez a közösség erejét is bizonyítja – hangsúlyozta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje, miután vasárnap délelőtt a székelyföldi Csíkkarcfalván leadta szavazatát.

(Fotó: MTI/Biró István)

Cikkünk frissült.

Az RMDSZ elnöke a közösségi oldalán közölt videóüzenetben megjegyezte: „magas a részvétel, mi sem lehetünk kevesebben, mint máskor”.

A politikus elmondta: egy erős magyar képviseletre szavazott.

„Arra szavaztam, hogy a mi közösségünket ne lehessen megkerülni. Minden magyar szavazat a magyar közösséget erősíti. Hiszek abban hogy ez az ország jobbá tehető. Mi is egy jobb országot szeretnék. És hiszek abban, hogy a kölcsönös tiszteletre és a bizalomra építve a holnapi nap jobb lesz, mint a tegnapi volt” – fogalmazott videoüzenetében az RMDSZ elnöke.

A politikus szavazás utáni nyilatkozatát az RMDSZ hírszolgálata is idézte. Ebben Kelemen Hunor arról beszélt, hogy a vasárnapi romániai elnökválasztás nemcsak a jelöltekről szól, hanem a közösségről is.

Az elnökválasztáson a román állampolgárok nemcsak a lakcímük szerinti választókörben, hanem az ország bármelyik településén leadhatják voksukat. A szavazás helyi idő szerint 21 (magyar idő szerint 20) órakor ér véget.

„Minden egyes szavazat számít ahhoz, hogy a következő években is az érdekeinket tudjuk képviselni” – figyelmeztetett a politikus.

Kelemen Hunor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában vasárnap arról beszélt, hogy az elmúlt harminc évnek ez az egyetlen olyan kampánya, amelyben nem volt vita a jelöltek között. A magyarázat erre az, hogy nincs jövőkép vagy pedig a félelem a konfrontálódástól – mondta, hozzátéve: ez aláássa a demokratikus berendezkedést.

A román részvétel magas lesz, ezért is arra biztatnak mindenkit, hogy vegyen részt a választáson, amelynek nagy a tétje – mondta.

Kitért arra, hogy az államfőnek nagy a szerepe, mivel a románok és a magyarok között, az állami szervezetek között, valamint a társadalom különböző szegmensei között is közvetít. A két közösség, a román és a magyar között erősek az előítéletek, nincs bizalom, holott fontos a kölcsönös tisztelet, az előítéleteket pedig le kell bontani – tette hozzá.

Gyakran érezzük úgy, hogy a román többség asszimilálni akarja a nemzeti közösségeket, így a magyarokat is, ezért arról kell meggyőződnünk, hogy nincsen ilyen szándéka” – fogalmazott. Azt szeretnék, hogy a kormány tartsa be a kisebbségi jogokról szóló nemzetközi szerződéseket, törvényeket; ha ezt betartja, az már előrelépést jelent – jelezte.


Kossuth Rádió / Vasárnapi újság