Előretörhet a bevándorlásellenes VOX párt Spanyolországban a felmérések szerint

 

Négy éven belül negyedszer tartanak parlamenti választást vasárnap Spanyolországban, de semmi nem garantálja, hogy ezzel véget ér a politikai patthelyzet, sőt, a felmérések szerint az a valószínű, hogy továbbra is marad a bizonytalanság.

Santiago Abascal, a VOX radikális jobboldali párt elnöke beszédét várják támogatók a párt madridi székházánál (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Domonkos Endre Spanyolország-szakértő, a BGE tudományos főmunkatársa szerint a választás előtt nem került sor összefogásra a spanyol pártok közt.

„A spanyol lakosságot foglalkoztató érdemi területek, mint például a munkanélküliség, a gazdaság és a szociálpolitika helyett Katalónia kérdése uralta a kampányidőszakot” – közölte Domonkos Endre az M1 szombat esti műsorában.

Határozott álláspontot képviselt a radikális jobboldal

A radikális jobboldal határozott álláspontot képviselt. Santiago Abascal, a VOX politikusa igen élesen bírálta nemcsak Katalónia kérdését, hanem a szocialista ügyvezető kormány bevándorláspolitikában tanúsított álláspontját is.

Alber Rivera, a VOX vezetője a vita során egy egész papírtömeggel állt elő, amelyben mind a Spanyol Néppártot, mind a Spanyol Szocialista Munkáspártot azzal vádolta, hogy a központi kormány indokolatlanul ruházott át hatásköröket az autonóm közösségnek.


A szakértő szerint a VOX felemelkedése két tényezővel magyarázható, ez elmúlt időszakban a Katalóniában végbement fejlemények egyértelműen megerősítették a párt politikai erőbefolyását.

Másrészt Francisco Franco egykori diktátor exhumálása is közrejátszott, hiszen ez egyaránt élesen megosztotta a spanyol közvéleményt és a politikai erőket. Kiemelte: a VOX a kampányidőszak alatt olyan jelszavakra épített, mint a nemzeti eszme, az összetartozás, valamint a patriotizmusnak és Spanyolország alkotmányos egységének a fontossága.

Az ellenzéki pártok ellenezték az exhumálást

Domonkos Endre elmondta: a szocialista ügyvezető kormány volt az, amely a történelmi emlékezet törvényével le akarta zárni a diktátor exhumálása kapcsán kialakult vitát. Pedro Sanches spanyol kormányfő úgy vélekedett, hogy egy demokratikus berendezkedésű országban diktátornak nem lehet emlékhelye.

Santiago Abascal, a VOX spanyol radikális jobboldali párt vezetője (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Az ellenzéki pártok ellenezték az exhumálást, és azzal vádolták meg a kormányt, hogy csak választási kampánycélra használta fel az ügyet.

A BGE tudományos főmunkatársa szerint a politikai bizonytalanság a november 10-i országgyűlési választás után is meg fog maradni, hiszen Pedro Sanches és a spanyol szocialisták, ha meg is nyerik a választást, akkor sem biztos, hogy egyedül képesek lesznek kormányt alakítani.

A szakértő véleménye szerint szükség lesz a kisebb, nacionalista politikai pártok bevonására is a kormányalakításhoz.

Reggel 9 órától este 20 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek

A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 9 órától este 20 óráig lesznek nyitva az ország összesen 8131 településén és városában. A 37 millió választásra jogosult 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról dönthet.

A választás zavartalan lebonyolítása érdekében Katalóniában megerősítették a biztonságot, a belügyminisztérium több ezer rendfenntartót csoportosított át az ország más területeiről.