Csaknem tizenkilencmillió szavazópolgárt várnak az urnákhoz Romániában

 

Mintegy 19 ezer szavazókörzetbe csaknem 19 millió nagykorú választópolgárt várnak vasárnap Romániában, hogy arról döntsenek: ki legyen az ország elnöke a következő öt évben.

(Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Bár a tisztségben lévő, második mandátumra pályázó Klaus Johannis államfő több közvélemény-kutatás szerint is nagy előnnyel vezet, és akár a leadott voksok felét is megszerezheti, az kizárható, hogy már az első fordulóban összegyűjtse a névjegyzékben szereplő 19 millió polgár többségének – csaknem 9,5 millió polgárnak a – támogatását. Biztosra vehető, hogy csak november 24-én, a legjobban szereplő két jelölt részvételével megrendezendő második fordulóban dől el az államelnöki tisztség sorsa.

A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek – Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) exkormányfőnek, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek – egyeránt jó esélye van arra, hogy Johannis ellenfele legyen az elnökválasztás második fordulójában.

A magyarságnak is van képviselője

Az összlakosság 6,5 százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között, az RMDSZ a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja.

A voksolás újdonsága az, hogy a külföldön élő román állampolgárok három napon keresztül  voksolhatnak. A csaknem négymilliós román diaszpóra rendelkezésére álló szavazókörök számát is megduplázták, hogy elkerüljék a korábbi voksolásokon botrányt okozó torlódásokat.

Belföldön 18 748, külföldön pedig 835 szavazóhelyiséget rendeztek be. Magyarországon a román nagykövetségen, a Román Kulturális Intézetben, valamint Románia gyulai és szegedi főkonzulátusán voksolhatnak a román állampolgárok.

Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók bárhol leadhatják voksukat. A voksolás vasárnap mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között zajlik. Az exit poll becsléseket az urnazáráskor ismertetik a hírtelevíziók.

Belföldön is megnyitották a szavazóhelyiségeket

Helyi idő szerint vasárnap reggel hét órakor – magyar idő szerint 6-kor – kinyitottak a belföldi szavazóhelyiségek Romániában. Aki azon a településen tartózkodik, ahol az állandó lakhelye van, annak abban a szavazókörben kell jelentkeznie, amelyhez lakcíme alapján tartozik. Aki más településen tartózkodik, az bármelyik szavazókörben leadhatja voksát, miután ellenőrzik, hogy korábban nem szavazott, és adatait felírják a pótlistára.

A magyarlakta térségekben elmarad a részvétel az országos átlagtól

Az országos átlagnál alacsonyabb arányban járultak urnákhoz a reggeli órákban a magyarlakta megyék választópolgárai a romániai elnökválasztás első fordulójában vasárnap.

Délelőtt tíz óráig a hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 6,89 százaléka adta le voksát. Az átlagnál nagyobb részvételt a fővárost körülvevő Ilfov megyében és az ország déli, Duna menti megyéiben jegyezték fel, a legkisebbet pedig a Székelyföldön, valamint Szatmár és Máramaros térségében.

A külképviseleteken már péntek óta lehet voksolni, és vasárnap reggelig már több mint 300 ezer szavazatot adtak le a külföldön élő román állampolgárok, másfélszer annyit, mint a 2014-es elnökválasztás első fordulójában.

Az elnöki tisztségre pályázó 14 jelölt többsége már reggel leadta szavazatát

Az elnöki tisztségre pályázó 14 jelölt többsége már reggel leadta szavazatát, ezzel is arra figyelmeztetve polgártársait, hogy éljenek választójogukkal, mert most van alkalmuk beleszólni az ország jövőjébe.

Az újabb mandátumra pályázó Klaus Johannis államfő azt mondta, egy normális Romániára szavazott, és úgy vélekedett, a szavazás napja a legfontosabb nap a demokrácia hívei számára.

Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő elmondása szerint a biztonságos és méltóságteljes Romániára szavazott, a nyugdíj- és fizetéscsökkentések, megszorítások ellen voksolt.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség államfőjelöltje azt mondta, arra szavazott, hogy a következő évtizedekben legyen nagyobb tisztelet az állam részéről a polgár iránt, legyen nagyobb tisztelet a magyarok és a románok között.

Azért szavaztam ma, hogy egy erős közösségnek az erejét felmutassuk. A mai választás nemcsak a jelöltekről szól, hanem a közösségről is. Magas lesz a részvétel. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy ne üljön otthon, és menjen szavazni. Minden egyes szavazat számít ahhoz, hogy a következő években is az érdekeinket tudjuk képviselni” – figyelmeztetett az RMDSZ elnöke.