Kelemen Hunor: Románia helyzetén nagyon sokat javítana, ha végre magyar elnöke lenne

 

Vasárnap kezdődik a romániai elnökválasztás. Az elnökválasztási kampány azonban a legkevésbé sem hasonlított egy elnökválasztási kampányra. A jelöltek és pártjaik többségének ugyanis nem volt sem programja, sem valódi mondanivalója. Ez alól kivételt jelent Kelemen Hunor államelnökjelölt, aki egyik célkitűzése a környezetvédelem magasabb szintre emelése Romániában. Az államelnökjelölt arra kéri az erdélyi magyarokat minél többen menjenek el vasárnap szavazni, hogy megmutassák igazi politikai erejük.

„A román többségnek meg kell győznie minket arról, hogy nem akar beolvasztani” – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje, aki szerint az államfői szerep egyben közvetítői feladat is.

Nem csak a pártokat, de az országot, az államot alkotó legfontosabb építőelemeket, a kisebbségeket is egy fedél alá kell tudni hoznia, ahhoz, hogy a legégetőbb problémákra közös megoldást találjanak. Hozzátette, elvárja a magyar közösség iránti tiszteletet a Ludovic Orban vezette új román kormánytól – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Vasárnap kezdődik a romániai elnökválasztás. Kelemen Hunor, az erdélyi magyarok jelöltje az elnökválasztási hajrában így ír a közösségi oldalán: „Románia helyzetén nagyon sokat javítana, ha végre magyar elnöke lenne. Száz esztendő után ideje lenne 7 évet végre nekünk, magyaroknak adni. Ezalatt az idő alatt Románia elindulna a fejlődés útján, mert nekünk van tervünk, van elképzelésünk, amit meg akarunk valósítani sok munkával, építkezéssel, tisztelettel, és több bizalommal egymás iránt”.

Az elnökjelöltek többségének volt programja

Az elnökválasztási kampány azonban a legkevésbé sem hasonlított egy elnökválasztási kampányra. A jelöltek és pártjaik többségének ugyanis nem volt sem programja, sem valódi mondanivalója. Ezt pedig a kormányalakítás körül kialakult cirkusszal próbálták meg leplezni. Az egyetlen igazi kivétel ez alól Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökjelöltje.


Kelemen Hunor egyik célkitűzése a 21. század egyik legnagyobb kihívása, a környezetvédelem. Erről a háromszéki Lécfalván, a csaknem húszmillió euróból épült Hulladékkezelő Központban beszélt az RMDSZ államfőjelöltje. Hozzátette, kampányában nagyon sokat beszéltek a környezetvédelemről.

Kiemelte, Románia egyetlen jól működő szelektív hulladékgyűjtő központja Lécfalván található. „Háromszék, Kovászna megye már teljesítette a 2020-as célokat, ez azt jelenti, hogy aki akarja, az tudja szelektíven gyűjteni a szemetet, aki tud tervezni és építeni az képes első helyre kerülni” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, a legnagyobb dicséret az volt, amikor az Európai Uniós ellenőrzéskor a biztosok azt mondták, ez egy más ország.

Egységben az erő

Ami sikerülhet Lécfalván, az sikerülhet Romániában is. Ha sok magyar vesz részt a romániai elnökválasztáson, akkor esély lesz megmutatni a közösség erejét, azt, hogy a magyarok nem engednek a jogérvényesítési törekvéseiből. Erről beszélt Kelemen Hunor az erdélyi Máréfalván.

„A politika, tetszik, vagy nem, az erőről is szól, arról, hogy hányan vagyunk, mit akarunk. Ezt a választáson lehet fölmutatni” – hangsúlyozta. Kelemen Hunor arra kérte a romániai magyarságot, hogy vasárnap minden szavazati joggal rendelkező állampolgár vegyen részt a szavazáson, hogy megmutathassák a magyarok egy erős politikai közösséget alkotnak az országban.

A szakértő szerint a magyar közösségnek végig kell gondolnia, hogy milyen fontos az elnökválasztáson való részvétel, hiszen így tudjuk megmutatni, mekkora az a magyar réteg, amelyet érdekel a politika.

Kelemen Hunor mellett Pászkán Zoltán, a Külgazdaségi és Külügyi Intézet Romániai magyar szakértője is arra buzdítja a romániai magyarokat, hogy minél többen vegyenek részt a vasárnapi szavazáson. Hozzátette, ezzel nem az RMDSZ-nek, nem Kelemen Hunornak tesznek jót, hanem a magyar közösségnek, saját maguknak.

A Momentum is beszállt a kampányba

A romániai elnökválasztási kampányba a Momentum is beszállt, amelynek elnöke Fekete-Győr András múlt vasárnap Dan Barna mellett állt ki. Annak ellenére, hogy Kelemen Hunor személyében van magyar jelölt.

A Momentum egy olyan államfőjelölt mellé állt, aki súlyos korrupciós botrányba keveredett, vállalkozásán keresztül 6 millió euró uniós pénzt lophatott el. Fekete-Győr András azt mondta, azért ment Kolozsvárra, hogy segítsen Dan Barna „értékrendjét” közvetíteni az erdélyi magyarság felé. A kampányeseményen ott volt az a Dacian Colos volt kormányfő is, aki főként magyarellenes és antiszemita nyilatkozatairól ismert.