Moszkva üdvözölte a francia elnök szavait a NATO-ról

 

Moszkva üdvözölte csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök őszinte szavait a NATO állapotáról.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője (Forrás: Wikipedia)

Ezek a szavak aranyból vannak. Őszinték és a lényeget tartalmazzák. Ez a NATO jelenlegi állapotának pontos meghatározása ”- írta a Facebook oldalán Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

Macron a The Economist brit gazdasági hetilapnak adott, és csütörtökön megjelent interjújában kijelentette, hogy a NATO agyhalott.” Úgy fogalmazott, hogy jelenleg a NATO agyhalála figyelhető meg, mert nincs semmifajta egyeztetés a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei között.

Az is mondta figyelmeztetőleg, hogy az európai országok többé nem bízhatnak meg abban, hogy az Egyesült Államok megvédi az észak-atlanti szervezetben lévő szövetségeseit.

Szerinte az Egyesült Államok, Európa nagy szövetségese elkezdett inkább Kínára figyelni. Ez az elmozdulás Barack Obama elnöksége (2009-2017) alatt kezdődött.

Donald Trumppal egy olyan elnök van hatalmon, aki nem osztja az európai terv eszméjét, és távolodik tőle ”– jelentette ki.

Erre példának hozta fel Trump hirtelen hozott múlt havi döntését az amerikai csapatok kivonásáról Északkelet-Szíriából, amiről nem konzultált a szövetségeseivel.

Európa határain eközben olyan autoritárius hatalmak bukkantak fel, mint Törökország és Oroszország” – mondta.