Menczer: Kultúráját és hagyományait megőrző Európai Unióra van szükség

 

A szlovákok és magyarok egyetértenek abban, hogy erős tagállamokra épülő, kultúráját és hagyományait megőrző Európai Uniót szeretnének – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön Pozsonyban, ahol beszédet mondott a Bibliotéka nemzetközi könyvvásár megnyitóján.

Szlovákia legrangosabb könyvvásárának idén Magyarország a díszvendége.

Az ünnepélyes megnyitón mondott beszédében Menczer Tamás kiemelte a könyvek kultúramegismertető és identitásmegőrző szerepét. „Minden könyv mi magunk vagyunk, ugyanis minden könyv megmutatja, hogyan élünk mi magyarok, hogyan élnek szlovák barátaink, hogyan élünk itt Közép-Európában és mit gondolunk fontosnak” – mutatott rá az államtitkár.

Magyarországnak fontos partnere Szlovákia

Szlovákia azon kívül, hogy szomszédos ország, egy rendkívül fontos barátja és partnere Magyarországnak – hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzáfűzve, hogy a szlovákok és a magyarok egyetértenek abban, hogy milyen jövőt képzelnek el Európának.

Mi erős, tagállamokra épülő Európai Uniót szeretnénk, és olyan Európai Uniót, amely kultúráját és tradícióit megőrzi” – mondta Menczer Tamás, megjegyezve, hogy a kultúra és az identitás megőrzésére való odafigyelés segíthet sikeresnek lenni európai uniós szinten is, ezért is fontosak a könyvek és a könyvvásárok.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a könyvvásárra időzítve több mint húsz magyar irodalmi mű szlovák fordítása készült el és készül el a közeljövőben, ezek sorában a szlovákiai magyar irodalom is bemutatkozik szlovák nyelven.

Szlovákia ugyancsak díszvendégként mutatkozott be a Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron

Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta: Magyarország díszvendégsége kapcsolódik ahhoz, hogy három évvel ezelőtt Szlovákia ugyancsak díszvendégként mutatkozott be a Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron.

A magyar szerzők szlovák fordítású köteteinek megjelenése kapcsán rámutatott: növekszik az érdeklődés a magyar irodalom iránt, és még az idei évben további tíz szerző írásai jelennek majd meg szlovák fordításban.

Hozzátette: Magyarország a pozsonyi könyvvásár díszvendégeként a könyveken kívül számos kísérőrendezvénnyel is készült, köztük színházi és filmbemutatókkal, valamint koncertekkel is.
A pozsonyi Incheba kiállítóközpontban az idén már huszonkilencedik alkalommal megrendezett Bibliotéka vasárnapig tart nyitva.