A szaúdi uralkodó Rijádban fogadta Gina Haspelt, a CIA igazgatóját

 

Gina Haspelt, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója (Fotó: EPA/Yuri Gripas / POOL)

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó csütörtökön Rijádban fogadta Gina Haspelt, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját – jelentette az SPA szaúdi állami hírügynökségre hivatkozva az amerikai News and World Report című portál.

A szűkszavú jelentés a szaúdi király és a CIA igazgatója közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket vitatott meg. Részleteket azonban nem közöltek a találkozóról.

A megbeszélésen jelen volt a védelmi miniszteri posztot is betöltő szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán herceg és Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyi államtitkár – de facto külügyminiszter –, valamint az Egyesült Államok Szaúd-Arábiában akkreditált nagykövete.

Gina Haspel tavaly decemberben nem vett részt azon az amerikai szenátusi meghallgatáson, amelyet a Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró meggyilkolásának ügyéről tartottak a washingtoni kongresszusban, de szenátorok egy szűk körű csoportját zárt ajtók mögött tájékoztatta a fejleményekről.

Szerdán az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt a Twitter közösségi portál két alkalmazottja ellen, akik szaúdi megbízásra bizalmas személyi adatokat gyűjtöttek és adtak át Rijádnak olyan felhasználókról, akik a szaúdi rendszer bírálói, vagy rendszerkritikus bejegyzéseket adtak közre.