A berlini fal lebontására is emlékezett Donald Trump a kommunizmus áldozatainak emléknapján

 

A berlini fal lebontására is emlékezett Donald Trump amerikai elnök a kommunizmus áldozatainak emléknapján kiadott üzenetében.

(Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Az amerikai elnök hangsúlyozta, a kommunizmus áldozatainak emléknapján arra a több mint százmillió emberre emlékezünk, aki a kommunista elnyomás következtében halt meg.

Donald Trump kiemelte, hogy az idei emléknap egybeesik a berlini fal lebontásának 30. évfordulójával. Mint fogalmazott, „1989. november 9-én eltökélt férfiak és nők nagy jelentőségű tettekkel váltották valóra Ronald Reagan nagyhatású szavait, lebontották az önkényuralom jelképét és üzenetet küldtek az egész világnak arról, hogy a demokrácia és a jogállam mindig győzedelmeskedik az elnyomás és a zsarnokság fölött”.

Az Egyesült Államok elnöke az emberi jogok szempontjából mérföldkőnek nevezte a 30 évvel ezelőtti történéseket. Eltökéltek vagyunk, hogy szövetségeseinkkel és partnereinkkel a jövőben is biztosítsuk, hogy a szabadság lángja továbbra is a reménység és a lehetőségek vezérlő fénysugara lehessen az egész világ számára ”– szögezte le Trump.

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emléknapot Donald Trump 2017-ben, a bolsevik forradalom oroszországi győzelmének 100. évfordulóján elnöki nyilatkozatban hirdette ki.