Szigorítják a francia migrációs törvényt

 

Várhatóan a jövő év közepétől szabálkyozná a francia kormány a gazdasági bevándorlást, vagyis vége a korlátlan befogadás időszakának. A kvótákat a tervek szerint ahhoz igazítják, hogy mennyi szakképzett munkásra lesz szüksége a francia gazdaságnak. Nemrég Emmanuel Macron francia elnök még azt hangoztatta, hogy ő a haladó európaiak vezetője, és bírálta azokat az országokat, amelyek elutasítják a befogadást – közölte az M1 Híradója.

Párizs több részén szinte ellehetetlenült az élet az illegális bevándorlók miatt. A hatóságok, ha felszámolnak egy-egy tábort, máshol újabb épül. Calais határában is hasonló a helyzet. A francia rendőrség hiába szállítja el az ország belsejébe az illegális migránsokat, a La Manche csatorna partján fekvő városba folyamatosan érkeznek azok, akik abban reménykednek, hogy innen az Egyesült Királyságba jutnak.

Október elején Edouard Philippe francia miniszterelnök a nemzetgyűlésen beismerte, nem sikerült elérni azokat a célokat, amelyeket a bevándorlási törvény tavalyi szigorításával kitűzött a kormány. Mint mondta, a francia menekültügyi rendszer telítődött, miután az elmúlt két évben 123 ezer migráns érkezett az országba, ezért elkerülhetetlen további szigorítások bevezetése.

Két hónapja kezdődött a parlamenti vita a francia migrációs politikáról, amit a jobboldal kezdeményezett. Indoklásuk szerint egyre több a terrortámadás az országban, az olcsó munkaerő miatt a munkanélküliség folyamatosan növekszik, és a felmérések szerint a lakosság túlnyomó többsége ellenzi a tömeges bevándorlást.

Nincs vesztegetni való idő, mert az ország süllyed a folyamatosan érkező tömegek miatt, és amiatt a felelőtlen bevándorlási politika miatt, amely a migránsokat szétosztja a vidéki városokba – mondta Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a nemzetgyűlésben, hozzátéve, az elhibázott bevándorláspolitika tette lehetővé a szélsőséges iszlamizmus elterjedését az országban.

Édouard Philippe miniszterelnök már októberben kilátásba helyezte, hogy kvótákkal szabályoznák a gazdasági bevándorlást. Hétfőn a parlamentben a képviselőknek bemutatta a kormány új migrációs csomagját, szerdán pedig a nyilvánosságot is tájékoztatta.

A dokumentum több javaslatot is tartalmaz, amit a jobboldali pártok szorgalmaztak. A legfontosabb, hogy mostantól a kormány a gazdasági szektorral karöltve meghatároz egy kvótát, hogy legfeljebb mennyi gazdasági bevándorlót engedhetnek be az országba. Így a francia álláskeresőknek nagyobb esélyük lesz munkát találni.

A baloldal és a Zöldek egyaránt elutasították a kvótarendszer tervét, amelyet félrevezetőnek és felháborítónak neveztek.

A címlapfotó illusztráció.