EU-biztos: A választók érdeke, hogy decemberig megalakuljon az Európai Bizottság

 

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos (Fotó: EPA/Stephanie Lecocq)

Együtt kell működni a szuverenistákkal az Európai Unióban” – jelentette ki Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos a La Repubblica olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban.

A dán liberális politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament képviselőit az állampolgárok választották meg, tehát az érdekeiket kell képviselni. A különböző politikai csoportokkal, így a szuverenistákkal is együtt kell működni, és olyan egyezségeket kell kötni, amelyek a választók elvárásait tartják szem előtt. A jogszabályok megszövegezésén már a kezdetektől együtt kell dolgozni, hogy kompromisszumos javaslatok szülessenek – húzta alá.

A politikus elmondta azt is, hogy az Európai Unióban példátlan helyzet állt elő, mivel három biztosjelöltet utasított vissza eddig az Európai Parlament illetékes bizottsága. Azonban – jelentette ki Vestager – az uniós intézményeknek folytatniuk kell a munkát, mert ez az állampolgárok érdeke, tehát 2019. december 1-jéig mindenképpen meg fog alakulni az új testület.

Margrethe Vestager a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban a versenybiztosi posztot töltötte be, és a testület mandátumának hivatalos lejártával jelenleg ügyvivő uniós biztosként látja el ezt a feladatot.

Ursula von der Leyen megválasztott elnök leendő bizottságában pedig a holland Frans Timmermansszal és a lett Valdis Dombrovskisszal együtt lesz alelnök. Vestager feladata lesz a digitális kornak megfelelő Európa programjának koordinációja.