Trükkös módszerekkel operálnak a mexikói bűnbandák

 

Mexikói kábítószerkereskedő bandák több helyen átvágták az amerikai-mexikói határon álló határkerítést. Az amerikai hatóságok szerint elszigetelt jelenségről van szó, folyamatosan ellenőrzik a határszakaszt, és azonnal javítják a kerítést ért károkat.

Mexikói bűnbandák kreatív módszerekkel játsszák ki a szigorodó határvédelmi megoldásokat.

A kereskedelmi forgalomban kapható, 100 dolláros lengőfűrésszel sikerült lyukat vágniuk a határfal több szakaszán – nyilatkozták a The Washington Postnak határvédelmi tisztek. Mivel az acéloszlopok felülről rögzítve vannak, az oszlopok átvágásával rés nyílik, az acélrúd elmozdíthatóvá válik, és egy felnőtt könnyen átfér a keletkezett lyukon.

De előfordult már, hogy létrák segítségével jutnak át a kilenc méter magas szerkezeten, úgy, hogy kötélen másznak le a túloldalon. Ez elsősorban San Diego környékén bevett módszer – mondták.

A dél-kaliforniai város nem véletlenül szerepel a drog- és embercsempészek listáján az első helyen, hiszen üzletileg az egyik legjobban jövedelmező térségről van szó. Sok kitoloncolt illegális bevándorló rendelkezik jövedelemmel, vagy lakással a határ túlsó oldalán, és sok pénzt fizetnének, hogy visszajussanak az Egyesült Államokba.

Kormányzati szervek hivatalos adatokkal eddig nem szolgálták a határzárat ért külső beavatkozásokról, de egy vezető beosztású kormányzati munkatárs a lapnak megerősítette, hogy létező, de elszigetelt jelenségről van szó, és eddig alig néhány ilyen esetről tudnak. „A határfal jelentősen megnövelte a biztonságot, és elrettentő szerepet játszik  az illegális bevándorlás megállításában” – közölték.

Donald Trump elnök újságíróknak elmondta, hogy nincsen tökéletes megoldás.

„Nagyon erős falunk van, de bármennyire is hatalmas őszintén szólva bármit át lehet vágni”– nyilatkozta.

Az amerikai elnök a 2016-os elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy a teljes déli határszakaszra határfalat építenek.

A The Washington Post szerint eddig 76 mérföldnyi fal készült el, elsősorban San Diego környékén, ahol a korábbi fizikai határzárat cseréltek le az új, acélszerkezetes változatra.

A határvédelmi szervek tájékoztatása szerint további  158 mérföldnyi kerítés építése van folyamatban. Texasban azért halad lassabban az építkezés, mert a határszakaszra tervezett kerítés nyomvonala magánterületeken fekszik – írta a lap.