Tiltakozik a Hongkongban megtámadott pekingi hírügynökség

 

Elítélte a hongkongi irodája elleni támadást a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

(Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

Kormányellenes tüntetők szombaton megtámadták a Hszinhua hongkongi irodáját, a rendőrség könnygázt vetett be a randalírozó tiltakozókkal szemben. Tüntetők egy csoportja betörte az iroda üvegajtaját és ablakait, graffitivel fújta le, vörös festékkel öntötte le az épületet, és tüzet gyújtott az előcsarnokban.

A hírügynökség vasárnap éjjeli közleményében határozott szavakkal ítélte el a támadást, amelyet a csőcselék barbár cselekedetének nevezett.

(Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

A kínai érdekeltségek a hongkongi tiltakozók elsődleges célpontjai. A közel öt hónapja tüntetők Hongkong jogainak megnyirbálásával vádolják a pekingi kormányt, és most először támadtak rá a kínai állami hírügynökség irodájára.

A metropolisz 1997-ben került vissza Nagy-Britanniától Kínához, és az egy ország, két rendszer elve alapján széles körű jogokat élvez. Azonban az elégedetlenkedők szerint Peking az elmúlt időszakban egyre szorosabbra fogta a pórázt Hongkong körül.

A hongkongi kormány vasárnap jelentette be, hogy a Sanghajban tartózkodó Carrie Lam főkormányzó kedden Pekingbe utazik, ahol várhatóan tárgyal Han Cseng miniszterelnök-helyettessel, és részt vesz a Hongkong, Makaó és kilenc más dél-kínai város fejlesztéséről tartandó értekezleten.