Menekülhet a tőke a Munkáspárt győzelme esetén

 

Nagy-Britanniában a vagyonos rétegek a baloldal győzelmét a december 12-i előrehozott választáson a Brexitnél is nagyobb fenyegetésnek tartják. A Munkáspárt esetleges győzelme esetén hatalmas tőkekiáramlással lehetne számolni – számolt be a The Guardian.

Radikális baloldali programot hirdetett a párt kampánynyitó rendezvényén Jeremy Corbyn csütörtökön. A Munkáspárt vezetője élesen bírálta a pénzügyi és gazdasági elitet, akik szerinte hasznot húznak a társadalmi rendszerből – írta a baloldali lap.

A baloldali politikus szerint az elit nem akar adót fizetni, keményebben és mocskosabban harcol előjogaiért, mint korábban. Több vezető gazdasági szereplőt is név szerint említett a munkáspárti vezető.

Corbyn kapzsi bankárként hivatkozott Crispin Odey-ra, akinek a saját nevéről elnevezett fedezeti alapja 220 millió font nyereségre tett szert a brit deviza gyengülésével. A pénzügyi vezető egyben a Konzervatív Párt és Boris Johnson egyik támogatója, ezért is kerülhetett Corbyn célkeresztjébe.

A bankár sem maradt adós válaszával: „Szerencsére még egy kampányra sem képesek (a Munkáspárt), nem hogy az ország vezetésére”.

Az Egyesült Királyság leggazdagabb emberét is bírálta Corbyn. Szerinte Jim Ratcliffe, az Ineos vegyipari vállalat első embere a környezet szennyezésével szerezte 21 milliárd fontot meghaladó vagyonát.

A Labour pénzügyminiszter-jelöltje pedig még ennél is tovább ment. Clive Lewis árnyékminiszter a BBC-nek arról beszélt, hogy nem is lenne szabad, hogy milliárdosok legyenek, amikor vannak emberek a bolygón, akik napi egy dollárnál kevesebből tartják fenn magukat.

A The Guardian vagyonkezelők, pénzügyi szolgáltatók és ügyvédi irodák körében végzett felméréséből kiderül, hogy a leggazdagabb britek nagyban készülnek a vagyonkimentésre a Munkáspárt győzelme esetén.

Geoffrey Todd, a Boodle Hatfield ügyvédi iroda partnere elmondta, hogy ügyfeleik felkészültek arra, hogy akár perceken belül kimentsék vagyonukat.

„Nagyon sok ügyfél fog ügyvédjével a telefonon beszélni december 13-én a reggeli órákban, ha a Munkáspárt nyeri a választást” – mondta Geoffrey Todd, aki szerint a szerződések már mind elő vannak készítve és már csak a végső jóváhagyásra várnak.

A Munkáspárt 2017-es kiáltványában a 80 ezer font feletti éves jövedelmet 45 százalékos adóval, míg 123 ezer felett már 50 százalékos adóval terhelnék. A legmagasabb adókulcs jelenleg 45 százalékos, ez az évi 150 ezer fontos jövedelmekre vonatkozik.

Az örökösödési adó alóli mentességet a jelenlegi 325 ezer helyett 125 ezer fontra csökkennék és a társasági adót 19 százalékról 26 százalékra emelnék. A nagyvállalatokat az az elképzelés is aggasztja, hogy részvényeik tíz százalékát a munkavállalóknak kellene odaadniuk.

Munkáspárti vezetők a négynapos munkahét bevezetését is felvetették és felmerült, hogy a magániskolák működését is korlátoznák.

A kampánynyitón még elhangzott, hogy a Munkáspárt kormányra kerülése esetén népszavazást írna ki a brit EU-tagságról, azzal a választási lehetőséggel, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.