Szigorú migrációs törvényt fogadott el az athéni parlament

 

A törvény célja, hogy egyszerűbben és gyorsabban tudják elbírálni a menekültkérelmeket, ezzel együtt pedig mihamarabb kitoloncolják azokat, akik nem jogosultak a menedékjogra.

Illegális bevándorlók érkeznek Számosz szigetéről komppal az Athén közelében fekvő Eléfszina kikötőjébe (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A görög miniszterelnök azt mondta, nem maradhatnak az országban azok, akik nem szorulnak menedékre – közölte az M1 Híradója. Görögországban ezrével szállítják kompokkal a migránsokat a szigetekről a szárazföldre. Az athéni kormány így próbál enyhíteni a Leszboszon, Szamoszon, Híoszon és Kószon a befogadóközpontokban kialakult áldatlan állapotokon. Jelenleg több mint 30 ezren élnek ezekben a táborokban, mindenhol sokkal többen, mint amennyi férőhely van.

„Boldog vagyok, hogy eljöhettem Szamoszról, mert rémes az ottani helyzet” – mondta egy ghánai migráns, miután leszállt a kompról.

2015 óta idén érkezett a legtöbb illegális bevándorló Görögországba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint tengeren és szárazföldön 55 ezren jöttek, a legtöbben Afganisztánból és Szíriából.

Az országunkba az elmúlt hónapokban annyi illegális bevándorló érkezett, amennyi aránytalanul sok a görög lakosok számához képest. A szigeteink megfulladnak a migránsok nyomása alatt, és a szárazföldön is megtelnek lassan a befogadóközpontok. Mi megvédjük határainkat, és segítünk azokon, akiket üldöznek hazájukban, de három kontinens problémáját nem tudjuk egyedül tovább cipelni” – figyelmeztetett a héten a görög miniszterelnök.

Legfontosabb célkitűzés

Görögország júliusban megválasztott jobboldali kormányának egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy szigorítja a menekültügyi szabályokat. Csütörtökön a parlamentben elfogadták az új törvényt,

ami jelentősen változtat az eddigi eljáráson.

Kiriákosz Micotákisz kormányfő azt mondta, a jogszabály célja a menekültügyi kérelmek elbírálásának, valamint az elutasított kérelmezők kitoloncolásának leegyszerűsítése.

Mostantól kilenc hónap helyett fél év alatt bírálják el a menekültügyi kérelmeket. A döntésről nem húsz, hanem tíz napon belül értesítik a kérelmezőt. Ha nem működik együtt a hatóságokkal, vagy engedély nélkül elhagyja Görögországot, automatikusan elutasítják kérelmét.

Két csoportot kezel a rendszer kiemelten

Az új rendszer két csoportot kezel kiemelten: akik valóban segítségre szorulnak és azokat, akik veszélyt jelentenek Görögországra, illetve környezetükre, esetükben gyorsított eljárást alkalmazunk – mondta a görög kormányfő, aki a jogszabály fontos elemeként említette, hogy szigorodnak a migránsok és menedékkérők elhelyezésének szabályai és

lényegesen leegyszerűsödik a kitoloncolás menete.

Athén mindemellett a 2016-os EU-török menekültügyi egyezmény reformját is követeli. A megállapodás értelmében az Európai Unió visszatoloncolhatja Törökországba azokat, akik illegálisan léptek be területére török földről, illetve elutasították menedékkérelmüket az Égei-tengeri szigeteken működő központokban.

Görögország felszólította Ankarát, tartsa magát kötelezettségvállalásaihoz és fékezze meg a migrációs hullámot.