Folytatódtak az egyeztetések az ÖVP és a Zöldek között

 

Folytatódtak a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetések csütörtökön a választáson győztes konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a negyedik legjobb eredményt elért Zöldek delegációja között. A megbeszélések november 8-ig tartanak.

Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt elnöke  (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

Mindkét párt listavezetője egyetértett abban, hogy nagyon hasonló elképzeléseik vannak arról, Ausztriának milyen kihívásokkal kell szembenéznie az elkövetkező években, és melyek azok a témák, amelyekre az új kormánynak különösen oda kell majd figyelnie. Öt programpontot határoztak meg, amelyekre már a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseken is oda kell figyelni.

Fókuszba helyezték a klímavédelmet és a migrációt

Az ÖVP listavezetője, Sebastian Kurz volt kancellár izgalmas kérdésnek és egyben egy demokráciában szükségszerű helyzetnek nevezte, hogy két ennyire különböző pártnak mérlegelnie kell a közös kormányzás lehetőségét. A leendő kormány főbb feladatai között említette az osztrákok életszínvonalának megőrzését, a munkahelyek megtartását a többek között Németországban is tapasztalható, fenyegető gazdasági megtorpanás idején.

A Zöldek listavezetője, Werner Kogler szerint a gazdaság, illetve azzal együtt a szociális biztonság, a klímavédelem, az integráció, illetve a migráció, az oktatási rendszer és az átláthatóság nemcsak a pártokat, hanem az egész osztrák államot érintő témák. Ugyanakkor arról is beszélt az egyeztetések célja továbbra is az, hogy együttesen ismerjék fel a kihívásokat, és közösen keressenek megoldásokat a fontos kérdésekre.

Werner Kogler, az osztrák Zöldek listavezetője (Fotó:  MTI/EPA/Christian Bruna)

Az új kormánynak következetesen kell majd eljárnia

Az új kormánynak következetesen kell majd eljárnia az illegális migráció okozta kihívásokkal kapcsolatosan, és kérdés az is, mit tehet Ausztria a klímavédelemért – mondta Sebastian Kurz. A politikus az oktatással kapcsolatban célként fogalmazta meg, hogy Ausztriában minden gyerek, illetve fiatalkorú a lehető legjobb lehetőséget kapja a munkaerőpiacra való felkészüléshez. Ugyancsak fontos kérdésnek nevezte az átláthatóságot.

Az államfő által megbízott Sebastian Kurz a választásokat követően parlamenti súlyuk sorrendjében kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseket a pártokkal. A második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listavezetője, Pamela Rendi-Wagner azonban két hete bejelentette, hogy az előzetes egyeztetéseket befejezettnek tekinti, és a jövőben már csak a koalíciós tárgyalásokon kíván részt venni. A harmadik helyezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) azt jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül, ezért a továbbiakban nem folytatja a tárgyalásokat az ÖVP-vel.

Több fordulóra lesz szükség a választásokon

A szeptemberi előre hozott parlamenti választásokon negyedik helyezett Zöldekkel több fordulóra lesz szükség, mivel ők korábban még nem vettek részt kormányzati munkában. Az ÖVP és a Zöldek közötti egyeztetések november 8-ig folytatódnak, az ÖVP azt követően dönt majd arról, melyik párttal kezdi meg a koalíciós tárgyalásokat.

Közben az FPÖ frakcióvezetője bejelentette, alkotmánymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy csökkentsék az államfő kormányalakítással kapcsolatos jogkörét, így a továbbiakban ne utasíthassa el önkényesen egy miniszter kinevezését.

Az osztrák alkotmány értelmében a kancellár tesz ugyan javaslatot a miniszterek személyére, de az államfő adja át a kinevezéseket.