Folytatja a migrációügyi együttműködését Róma Líbiával

 

Olaszország folytatja a migráció feltartóztatását szolgáló együttműködését Líbiával, a Tripolival kötött megállapodást, amely november 2-án automatikusan meghosszabbításra kerül, nem mondják fel – jelentette ki szerdán Luigi Di Maio olasz külügyminiszter parlamentben mondott beszédében.

Korábban segélyszervezetek szólították fel az olasz kormányt arra, hogy állítsa le együttműködését az észak-afrikai országgal az ott tartózkodó migránsok nehéz helyzetére tekintettel. Di Maio ugyanakkor közölte: az olasz vezetés javítani szeretne a megállapodás feltételein.

Az akkori szociáldemokrata olasz kormány 2017 közepén kötött megállapodást a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő líbiai egységkormánnyal a Földközi-tengeren keresztül Európába irányuló migrációs hullám feltartóztatásának céljából. A megállapodást különböző líbiai milíciákkal kötött számos informális alku kísérte.

Olaszország az Európai Unióval közösen nyújt támogatást a líbiai parti őrségnek.

Líbia ugyanis az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország közeli partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Menekültek ezreit tartják fogva a líbiai kormány által létesített internáló központokban, ahol jogvédő csoportok szerint embertelen körülmények uralkodnak.

Ugyanakkor drasztikusan csökkent az olasz partokat elérő menedékkérők száma 2017-hez képest. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint 2016-ban 181 436 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, 2018-ban számuk 23 370-re, az idén pedig csaknem 9500-ra apadt.

A címlapfotó illusztráció.