Babis: Meg kell várni az EB ítéletét a menekültkvóták ügyében

 

Csehország tanulmányozza és elemzi a 2015-ös európai uniós kvótadöntéssel kapcsolatos főtanácsnoki állásfoglalást, de meg kell várni az Európai Bíróság (EB) ítéletét, amely kötelező érvényű, szemben a főtanácsnok állásfoglalásával – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában.

Az uniós tagállamok 2015-ben vezették be a migránsok ideiglenes kötelező elosztási programját azzal a céllal, hogy enyhítsenek a helyzeten Görögországban és Olaszországban, amely országok menedékkérők tízezreinek voltak célpontjai a migrációs hullám tetőzése idején. Csehország, Lengyelország és Magyarország azonban elutasította, hogy csatlakozzon a rendszerhez, azzal érvelve, hogy a belbiztonsági ügyekre vonatkozó döntés kizárólag saját hatáskörükbe tartozik.

Babis szerint a cseh állampolgárok soha nem adták hozzájárulásukat ahhoz, hogy az EU eldöntse, ki élhet és dolgozhat országukban.

Soha nem fogom elfogadni az (uniós) szerződések ilyesfajta értelmezését. A menekültpolitika olyan ügy, amelyben minden egyes tagállamnak magának kell döntenie, és az EU-ba illegálisan belépő menekültek újraelosztása bizonyosan nem tartozik kötelezettségeink közé” – adott hangot meggyőződésének. Szerinte a menekültek tagállamok közötti szétosztása rossz döntés, amely semmit sem old meg.

A bírósági eljárás során minden védekezési eszközt fel fogunk használni, és össze fogjuk hangolni álláspontunkat a lengyel és magyar illetékesekkel. Nem vagyunk egyedül. A Cseh Köztársaság soha nem fog beleegyezni a kötelező kvótákba, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök. Ezt megígértem a választóknak, és betartom az ígéretem” – fogalmazott a cseh miniszterelnök.

Lengyelország és Magyarország egyetlen menedékkérőt sem vett át Görögországtól és Olaszországtól a 2017 szeptemberéig érvényes kvótarendszer keretében, míg Csehország mindössze tizenkettőt. Az Európai Bizottság 2017 decemberében emiatt bepanaszolta a három országot az uniós jog érvényesítése végett.