Plenkovic: Horvátország fejlődő és globális befolyással bíró Európát akar

 

Az Európai Unió soros elnökségét 2020. január 1-jétől betöltő Horvátország a következő jelmondatban foglalta össze prioritásait: „Európa, amely fejlődik, összeköt, véd és globális befolyással bír” – közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban tartott konferencián.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök  (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Mint mondta, az EU-nak van a második legerősebb gazdasága, amely a világ bruttó hazai termékének egyötödét adja. „Ugyanakkor a technológiai, geopolitikai és demográfiai változások miatt egyre nagyobb konkurenciával is szembe kell néznie, a terheket pedig közösen kell viselni” – hangsúlyozta a kormányfő. Ezért szerinte erősebb unióra van szükség, ehhez pedig csökkenteni kell a tagállamok között még mindig fennálló nagy fejlettségbeli különbségeket.

Az életképesebb társadalom versenyképesebb gazdaságot is jelent. Gondoskodni kell egy környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb gazdaságról, hozzájárulva így a jobb környezetvédelemhez és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez” – hangsúlyozta Plenkovic.

Fejleszteni kell a közlekedési, energetikai és digitális infrastruktúrát

Szavai szerint olyan Európára van szükség, amely összeköt. Tovább kell fejleszteni a közlekedési, energetikai és digitális infrastruktúrát. „A jobb összeköttetés jobb és biztonságosabb adatinfrastruktúrát jelent” – vélekedett. Horvátország ösztönözni fogja az EU állampolgárai közötti kapcsolatok erősítését is.

Elmondta, nagy figyelmet szentelnek majd a belső biztonságra, és támogatni fogják a tagállamok szorosabb együttműködését a terrorizmus finanszírozása elleni harcban. Jelezte továbbá, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tagállamok információs rendszereinek hatékonyabb összehangolására.

A migrációval kapcsolatban kifejtette, szükség van a közös európai menekültügyi rendszer megreformálására és a jobb együttműködésre a nem uniós országokkal. „Ellenállóbbnak kell lennünk a hibrid fenyegetésekkel szemben, erősíteni kell a kiberbiztonsági kapacitást és a hamis hírekkel szembeni küzdelmet” – húzta alá.

Horvátország elkötelezett egy befolyásos Európa iránt

Plenkovic kiemelte, hogy Horvátország elkötelezett egy befolyásos Európa iránt, amely vezető szerepet tölt be mind a szomszédságában, mind a nagyvilágban.

Az az unió, amely a világ fejlesztési támogatásainak több mint felét nyújtja, külön felelősséggel tartozik délkelet-európai szomszédai iránt” – mondta.

Horvátország a soros EU-elnökség hat hónapja alatt síkraszáll a térség országainak európai integrációs perspektívájáért és a hatékony bővítési politikáért – jelentette ki végezetül a miniszterelnök, aki egyúttal emlékeztetett, hogy Zágrábban tartják jövő májusban az EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót.