Megkezdte munkáját a szíriai alkotmányozó bizottság

 

Nyolc és fél évvel a véres polgárháború kezdete, kudarcot vallott diplomáciai konferenciák és számos áldozat után a szíriai kormány és ellenzék szerdán tárgyalóasztalhoz ült Genfben, hogy kidolgozzon egy olyan alkotmányt, amely lehetővé teszi számukra a békés együttélést.

(Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini)

Televíziós kamerák tucatjai közvetítették élőben a történelmi pillanatot, amely során egy olyan ország képviselői kezdtek tárgyalásokat egymással, amelyben a pusztítás mértéke arányaiban nagyobb, mint amit Európa szenvedett el a második világháborúban.

Tudom, nem könnyű Önöknek itt együtt lenni, ebben a teremben” – mondta a testület tagjaihoz szólva Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

A svájci Genfben felállított, százötven tagú alkotmányozó testület ötven tagját a kormány, ötvenet az ellenzék, ötvenet pedig a civil társadalom adja.  A testület megvitatja azokat az alkotmánnyal kapcsolatos javaslatokat, amelyeket egy kisebb létszámú, negyvenöt fős bizottság terjeszt be elé.

Nekünk, szíriaiaknak meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat, és fel kell hagynunk az érzelemtől fűtött cselekvéssel, tovább kell lépnünk sérelmeinken, fájdalmunkon és szenvedésünkön, hogy meghallgassuk egymást, és megértsük félelmeinket és kifogásainkat” – mondta az alkotmányozó testület tagjainak Hádi al-Bahra, az ellenzéki küldöttség vezetője.

Ahmed Kuzbari, a kormányküldöttség vezetője úgy vélekedett, egy új alkotmány megnyithatja az utat a válság politikai megoldása előtt az országban. Hozzátette, delegációja kész megvitatni, hogy szükség van-e a jelenlegi alkotmány reformjára vagy egy új kidolgozására.

Kuzbari azonban figyelmeztetett, nem szűnik meg a terrorizmus elleni harc Szíriában. Az EFE spanyol hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi, a számos frakció és milícia által képviselt fegyveres szíriai ellenzéket mindig is terroristaként tartotta számon Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya.