Ludovic Orban nem cseréli le a szakbizottsági meghallgatáson leszavazott miniszterjelöltjeit

 

Nem cseréli le Ludovic Orban a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányalakítással megbízott elnöke azt a három miniszterjelöltet, akik a parlamenti meghallgatás alkalmával nem kapták meg az illetékes szakbizottságok támogatását beiktatásukhoz.

A román kormányfőjelölt ezt a szerdai bizottsági meghallgatások után jelentette ki, arra hivatkozva, hogy mind a regionális fejlesztési tárca élére jelölt Ion Stefan, mind a pénzügyminiszternek jelölt Florin Citu, mind pedig a munkaügyi miniszteri posztra jelölt Violeta Alexandru esetében politikai, nem pedig szakmai döntés született.

Orban rámutatott, jelöltjeit csak azok a szakbizottságok szavazták le, ahol a – 2016-os választások óta kormányon lévő, most ellenzékbe kényszerülő – Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói vannak többségben.

Ion Stefan miniszteri kinevezése ellen 19:17 arányban szavazott szerdán a közigazgatási szakbizottság, Violeta Alexandrut 29:22-es szavazatarányban találta alkalmatlannak a munkaügyi bizottság, míg előző nap Florin Citu azért nem kapta meg a pénzügyi bizottság ajánlását, mert 19:19 arányban szavaztak mellette és ellene is.

A PNL elnöke által javasolt tizennyolc tagú kabinet többi miniszterjelöltjét alkalmasnak találta feladata ellátására a szakbizottság. A parlamenti szakbizottságok véleményezése ajánlás jellegű, és a kormányfőjelölt döntésétől függ, hogy lecseréli-e a jelöltet.

Az új PNL-kormány hétfőn járul bizalmi szavazásra a bukaresti parlament elé.

A címlapfotó illusztráció.