Felfüggeszti a dél-szudáni ebola-szűrő kampányát a WHO

 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerdán bejelentette, hogy felfüggeszti a dél-szudáni ebolaszűrő kampányát, miután a terepen humanitárius segítséget végzők közül támadásokban meghalt a szervezet három munkatársa az afrikai országban.

Az IOM szerint a segélymunkások az egyenlítői térségben egymással rivalizáló fegyveres csoportok összetűzései során vesztették életüket. A szervezet közölte, felfüggesztette az ebola-szűrő kampányát a Dél-Szudán, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság közötti határ öt pontján, ahol a járvány ezrek életét oltotta ki.

A meggyilkolt három segélymunkás – egy nő és két férfi – a fegyveresek  kereszttűzébe került. A megölt nő négyéves kisfiát elrabolták egy másik női önkéntessel együtt a támadás során. Két férfi önkéntes megsebesült.

Személyzetünk biztonsága elsődleges, és nem veszélyeztetjük őket, amíg nem kapunk garanciát a Morobo megyében dolgozó munkatársaink biztonságát illetően” – közölte Jean-Philippe Chauzy, a WHO dél-szudáni misszióvezetője.

A Salva Kiir elnökhöz, illetve az ellenlábasához, Riek Machar volt alelnökhöz hű, 2013 óta háborúzó katonák gyakran támadnak segélymunkásokra. Tavaly tíz segélymunkásnak veszett nyoma az ugyanebben a térségben található Yeiben. A függetlenné válás után két évvel kitört háborúban legalább 115 segélymunkás – többségükben dél-szudániak – vesztették életüket.

Az atrocitások és a háborús eszközként használt nemi erőszak kísérte konfliktusban több mint 380 ezren haltak meg, és több mint négymillióan – a lakosság közel egyharmada – váltak belső menekültté.

A címlapfotó illusztráció.