Először ülésezett Genfben a szíriai alkotmányozó bizottság

 

(Fotó: MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini)

Első alkalommal ült össze Genfben szerdán az a testület, melynek feladata Szíria leendő alkotmányának kidolgozása, s amelyben a kormány és az ellenzék egyaránt képviselteti magát, és civil szervezetek is helyet kaptak.

Az ellenfelek az ENSZ szorgalmazására ültek tárgyalóasztalhoz. A világszervezet a politikai megbékélést célozza, és efelé tett első lépésként értékeli a bizottság összeülését, de – mint fogalmazott – hosszú út vezet a békéig.

A nyitóünnepségen Ahmed Kuzbari a szíriai kormány képviseletében a bizottság társelnökeként ostorozta a terrorizmust, méltatta a kormány hadseregének áldozatos és hősi tetteit, elítélte Szíria északkeleti részének elfoglalását, a török offenzívát és a szíriai kormányt sújtó nemzetközi szankciókat, amelyek – mint mondta – veszélyeztetik a megbékélési folyamat egészét.

Az ellenzék oldaláról igazságot és békét követelt Hádi al-Bahra emlékeztetve arra, hogy Szíria területének 65 százaléka romokban hever a nyolc éve tartó háborúskodás miatt.

A bizottság százötven tagból áll. A kormánynak, az ellenzéknek és a civil társadalom képviselőinek egyaránt ötven-ötven embere van benne, és mindhárom frakcióban vannak kurdok is.