Putyin Havannába szóló meghívást fogadott el a kubai államfőtől

 

Kubába szóló meghívást fogadott el Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a kommunista szigetország Moszkvában tárgyaló államfőjétől, Miguel Díaz-Caneltől.

(Fotó: MTI/EPA/Mihail Klimentyev)

Putyin gratulált vendégének elnökké választásához, és azt hangoztatta, hogy Moszkva mindig is különös rokonszenvvel viszonyult Havanna szuverén politikájához. Méltatta, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly egyharmadával nőtt, valamint azt, hogy szerinte Kuba a ránehezedő amerikai gazdasági nyomás ellenére is egészében véve sikeresen oldja meg a gazdasági és szociális problémákat. Örömét fejezte ki a kubai államiság megerősödése miatt is.

Rámutatott, hogy Moszkva és Havanna aktívan támogatja egymást a nemzetközi porondon, és arra, hogy folyamatos közöttük a magas és legfelső szintű kapcsolattartás.

Díaz-Canel, aki átadta Putyinnak Raúl Castro exelnök üdvözletét, elsőrendű fontosságúnak nevezte a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének fontosságát, és hasznosnak nevezte Dmitrij Medvegyev orosz kormányfőnek az október elején a karibi országban tett látogatását. Mint mondta, Kuba szerint Oroszország növekvő szerepet játszik az amerikai hegemóniatörekvésekkel szembeni ellenállás terén.

A kubai elnök bejelentette, hogy jövő májusban jelen lesz Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulójának megünneplésén.

(Fotó: MTI/EPA/Mihail Klimentyev)

Az orosz-kubai kereskedelem 2013 óta több mint duplájára nőtt, és idén várhatóan eléri a félmilliárd dollárt. Az orosz turisták száma tavaly 30 százalékkal emelkedett a szabadság szigetén, és elérte a 137 ezret.

A Szovjetunió összeomlása után megrogyott kapcsolatok fejlődésének lökést adtak Moszkva feléledt geopolitikai ambíciói. 2014-ben Oroszország elengedte a kétoldalú kapcsolatok szocialista szakaszában felhalmozott, 35 milliárd dolláros kubai adósságállomány 90 százalékát. Havannát még inkább Oroszország felé hajtja az a tényező, hogy a Kubával szembeni, feltételekhez kötött nyitás Barack Obama előző amerikai elnök által meghirdetett politikáját hivatali utóda, Donald Trump visszájára fordította.

A jelenlegi orosz külpolitikai irányvonal szellemiségét tükrözte egyébként az a beszéd, amelyet Putyin Jevgenyij Primakov néhai külügyminiszter, hírszerzési igazgató és miniszterelnök szobrának a nap folyamán történt felavatásán mondott a diplomáciai tárca moszkvai épületénél. Az elnök azt hangoztatta, hogy az általa hatalmas formátumúnak minősített politikus mindenek fölé állította Oroszország érdekeit, és síkraszállt a sokpólusú világ eszméje mellett.

Jevgenyij Primakov kedden töltötte volna be 90. életévét.