Nemkívánatos személynek nyilvánította Bulgária a kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát

 

Nemkívánatos személynek nyilvánította a bolgár vezetés azt az orosz diplomatát, akivel szemben a bolgár ügyészség vizsgálatot indított kémkedés gyanújával.

Az erről szóló információt kedden erősítették meg a TASZSZ orosz hírügynökségnek Oroszország szófiai nagykövetségén.

A nagykövetség megkapta a bolgár külügyminisztérium jegyzékét, amelynek értelmében nemkívánatos személynek nyilvánítják az orosz diplomatát, akivel szemben az ügyészség eljárást indított kémkedés gyanújával. A diplomata elhagyja az országot a jegyzékben megjelölt időpontban. Az orosz fél fenntartja magának a jogot a válaszlépésekhez” – közölték a diplomáciai képviseleten.

A bolgár ügyészség hétfőn közölte, hogy eljárást indít a diplomata ellen kémkedés gyanújával. A TASZSZ megjegyzi, hogy az ügyet azonban leállították, tekintve, hogy az illető diplomáciai mentességet élvez.

A tárca közleményben tudatta, hogy pénteken találkozóra hívta az orosz nagykövetet, miután ügyészek és a titkosszolgálatok tájékoztatták a diplomata gyanús tevékenységéről. A minisztérium arra kérte Moszkvát, hogy a hétfői nap végéig hívja vissza az említett személyt.

Miután Oroszország nagykövetsége arról értesített minket hétfő este, hogy a diplomata nem hagyta el az ország területét, az orosz nagykövetet bekérették a (bolgár) külügyminisztériumhoz, ahol jegyzéket adtak át neki arról, hogy a diplomatának 24 órás határidőn belül el kell hagynia Bulgáriát” – erről tájékoztatták az orosz hírügynökséget a bolgár külügyminisztériumban.

Hírügynökségek – köztük a TASZSZ – hétfőn még azt írták, hogy a diplomata aznap elhagyta Bulgáriát.