Százezrek tüntettek a katalán függetlenségi mozgalom vezetőinek szabadon engedéséért

 

Százezrek tüntettek szombaton Barcelonában a katalán függetlenségi mozgalom kilenc vezetőjének szabadon engedéséért, akikre a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazással és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben börtönbüntetést szabtak ki.

(Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

A barcelonai rendőrség szerint mintegy 350 ezer embert gyűlt össze Barcelona belvárosában, sokuk a Katalónia függetlenségét támogató zászlót tartott kezében. A megmozdulást az elszakadást támogató legfőbb helyi csoportok szervezték, akik új államot akarnak létrehozni Spanyolország északkeleti részén.

Nem fogadhatjuk el, hogy az elítéltekre kilenctől 13 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki a katalánok önrendelkezésének megvédése miatt” – mondta az ANC nevű helyi szakadárpárt csoport vezetője, Elisenda Paluzie.

A spanyol legfelsőbb bíróság 9-13 év börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán tisztségviselőt, négyüket közpénzükkel való visszaélés miatt is elítélték. Hármukat engedetlenség miatt ítélték el. A vádlottak mindegyikét felmentették a legsúlyosabbnak számító zendülés vádja alól, amely akár 25 év börtönbüntetést vonhat maga után.

Az október 14-én kihirdetett ítélet eleinte békés tüntetéseket váltott ki Barcelonában és egyéb közeli városokban, amelyek viszont később erőszakos összecsapásokba torkollottak a rendőrséggel hat napon keresztül.

A spanyol kormány azt mondta a katalán vezetőknek, hogy a nemzeti parlamentnek kellene módosítani a nemzetet oszthatatlannak tekintő alkotmányt ahhoz, hogy törvényes legyen egy régió elszakadása.

Eközben a legnagyobb spanyolpárti helyi szervezet, a Katalán Civil Társadalom tüntetésre szólított fel vasárnap Barcelonában. Katalónia 7,5 millió lakosának körülbelül fele ellenzi az ország többi részével fennálló évszázados kapcsolatok megszakítását.

A katalán válság valószínűleg fontos témája lesz a november 10-i általános választásnak.

Eközben szombaton a radikális jobboldali Vox párt tüntetést tartott Madridban, néhány ezer ember részvételével. A Vox a Spanyolország szétszakadását megakadályozó legjobb opciónak próbálja beállítani magát.