Washington négy és félmilliárd dolláros támogatást nyújt szíriai Fehér Sisakosoknak

 

Washington 4.5 milliárd dollárral támogatja a szíriai Fehér Sisakosokat – jelentette be Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője kedden.

A közleményben Stephanie Grisham tudatta, Donald Trump amerikai elnök hétfőn adta meg a felhatalmazást a Fehér Sisakosokként ismert Szíriai Polgári Védelem nevű szervezetnek (SCD) nyújtandó segítség folyósítására.

Az Egyesült Államok továbbra is támogatja e szervezet fontos és figyelemre méltó munkáját az országban” – fogalmazott a kommünikében a Fehér Ház szóvivőnője.

A Fehér Sisakosok a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen lázadó vidékeken tevékenykedő önkéntes polgári védelmi erők. Megítélésük nem egyértelmű.

A szervezetet James le Mesurier brit katonai hírszerző és biztonságpolitikai tanácsadó alapította 2013-ban.

Székhelye Londonban van, aktivistái pedig – mintegy háromezren – Szíria azon részein tevékenykednek, amelyek nem a damaszkuszi kormány, hanem különböző lázadó szervezetek ellenőrzése alatt állnak.  A damaszkuszi kormányzat és szövetségesei terroristáknak tekintik őket, míg az Egyesült Államok és több nyugat-európai kormány pozitívan ítéli meg tevékenységüket. A szervezet 2016-ban alternatív Nobel-díjat kapott.