A kazah elnöknek a miniszteri kinevezésekhez elődje hozzájárulását kell kérnie

 

(Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöknek a legtöbb miniszteri kinevezésnél a jövőben elődje, Nurszultan Nazarbajev hozzájárulását kell kikérnie – derül ki Tokajev hétfőn hozott rendeletéből.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a lépés egyértelmű jele annak, hogy a márciusban lemondott és az államfői tisztségre bizalmasát, Tokajevet kijelölő Nazarbajev továbbra is kezében tartja a hatalom gyeplőjét a kőolajban gazdag volt szovjet tagköztársaságban, amelyet csaknem harminc éven át irányított.

Nazarbajevnek lemondása ellenére továbbra is meghatározó szerepe van a kazah nemzetbiztonsági tanács, illetve a kormányzó Nur Otan párt elnökeként. A nép vezetőjeként (Jelbasi) pedig mértékadó véleménye elsőbbséget élvez a stratégiai döntések meghozatalakor.

A most hozott rendelet is ezt látszik alátámasztani, a másodhegedűsként számon tartott Tokajevnek ugyanis a kazah nemzetbiztonsági tanács elnökétől kell előzetes hozzájárulást kérnie három kivétellel minden tárcavezetői kinevezéshez.

A három kivétel a védelmi, a belügy- és a külügyminiszteri pozíció, bár ezek várományosairól is előzetesen egyeztetnie kell a testületnek. Egyébként ugyanez a szabály a tartományi kormányzók és más magas rangú kormány-tisztségviselők kinevezésénél is.