Egyre erőszakosabbak a hongkongi tüntetők

 

Egyre súlyosabb a helyzet Hongkongban. A tüntetők száma csökkent, ám azok, akik maradtak, egyre erőszakosabbak. Rendőrökre támadnak, gyújtogatnak, bombát robbantanak. A

(Fotó: EPA/Lynn Bo Bo)

Betört kirakatok, szétvert metróállomások, könnygázzal tömeget oszlató rendőrök és feketeruhás, maszkos, randalírozó tüntetők – a munkába siető üzletemberek és városnéző turisták színes forgataga helyett egyre gyakrabban a felsorolt képek jellemzik Hongkong belvárosát. A lázongók 20 darab Molotov-koktélt dobtak a Mong Kok-i rendőrség épületére, Sho Tin-ben pedig benzinbombákkal dobálták és felgyújtották a rendőrautókat – számolt be Ang Ping-Keung Hongkong helyettes rendőrparancsnoka az M1 Világ című műsorában. Ez

nemcsak a rendőrökre veszélyes, hanem mindenkire,

aki az utcán közlekedik – tette hozzá.

Hangsúlyozta, ezek nem tüntetők, hanem garázda bűnözők, akik nem törődnek a törvénnyel. Szerinte ugyanakkor semmilyen politikai indok nem igazolhat erőszakos tetteket.


A hónapok óta tartó Kína-ellenes tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosításának terve váltotta ki. A jogszabály szerint bűnügyi eljárás esetén Hongkong olyan államoknak adhatott volna ki gyanúsítottakat, például Kínának vagy Tajvannak, amelyekkel nem kötött kiadatási szerződést.

Egyre súlyosabb a helyzet

A tiltakozások hatására Carrie Lam, Hongkong főkormányzója visszavonta a tervezetet, ám a zavargások folytatódtak, sőt, egyre súlyosabbá vált a helyzet.

Hongkongban eddig nem volt példa ilyen erőszakra,

ezért a kormánynak határozott intézkedéseket kell hoznia a megfékezésére – e szavakkal jelentette be Carrie Lam főkormányzó, hogy az erőszak visszaszorítására, soron kívül hozott rendelettel betiltja az arcmaszk viselését nyilvános összejöveteleken. Carrie Lamet ezért bírálói azzal vádolják, hogy önkényuralmi eszközökkel próbál fellépni a tiltakozók ellen.

Nincs szükséghelyzet

Az intézkedésre azonban egy hongkongi jogszabály, a szükséghelyzetről szóló törvény adott lehetőséget Lamnek, tehát a főkormányzó jogszerűen járt el. Ráadásul Lam azt is megígérte, hogy a hongkongi parlament elé viszi a kérdést, amelyről így végül a törvényhozók dönthetnek majd. Az intézkedés ellen az sem merülhet fel kifogásként, hogy Hongkongban nincs szükséghelyzet.

Hongkongi tüntetések (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

A gyújtogatások, a garázdaság, az erőszak annak számít nemcsak a távol-keleti városállamban, hanem, például, Franciaországban is, ahol januárban szintén betiltották az arcmaszk viselését tüntetéseken. A hongkongi vezetés a tiltással azt akarja meggátolni, hogy a garázda, törvénysértő tüntetők maszkok és kendők mögé bújva,

személyiazonosságukat eltitkolva megússzák a felelősségre vonást.

Egy olyan fejlett városban, mint Hongkong, nem elfogadható az ilyen erőszak – közölte Lam Lam, a Tsuen Wan kerületi tanács tagja. Elmondta, nem lehet azonban megfékezni, és a maszkok miatt nem tudják bizonyítani a törvénysértést sem, így a rendőrség is tehetetlen – jegyezte meg. Kiemelte, a maszkellenes rendelet ugyanakkor segíthet a bizonyítékok megszerzésében, amellyel az erőszaknak is vége lehet. Úgy véli, erre szükség van, ezért érvényt kell szereznie a jogszabálynak.

A tiltás egyelőre nem hozott eredményt. A pekingi és a hongkongi vezetés múlt héten még abban bízott, hogy a városállam kormánya képes lesz rendezni a helyzetet, és nem lesz szükség Kína beavatkozására. Carrie Lam szerint ugyanis Hongkongnak magának kell megoldania ezt a problémát, és állítása szerint a központi kormánynak is ez a véleménye. Kijelentette, ha a helyzet azonban tovább súlyosbodik, akkor

egyetlen lehetőséget sem szabad kizárni.

A főkormányzó nyilatkozata óta a helyzet rosszabb lett: a hongkongi rendőrség szerint a tiltakozók már házi készítésű bombát is bevetettek a rendőrök ellen.

A tiltakozók nem akarnak együttműködni

A helyzet békés rendezéséhez a tiltakozók együttműködésére is szükség volna. Ők azonban a hírek szerint erre nem hajlandóak. A pontos céljairól és követeléseikről sem sokat tudni, sőt, a vezetőik sem ismerték. Így nehéz tárgyalásokat kezdeni velük.