Varga Mihály: A vízgazdálkodás területén sikeres lehet az együttműködés a Világbankkal

 

Új fejezet kezdődhet Magyarország és a nemzetközi valutaalap kapcsolatában – erről a pénzügyminiszter beszélt, miután Washingtonban találkozott a világbank és a nemzetközi valutaalap vezetőivel. Varga Mihály elmondta, az IMF új vezetője jól ismeri a közép-európai országok helyzetét, emiatt szorosabb lehet az együttműködés a szervezettel – hangzott el az M1 Híradójában.

Október óta a bolgár Krisztalina Georgieva vezeti az IMF-et. Ő az első, aki kelet-európai országból került a nemzetközi valuta alap élére. Megbizatása 5 évre szól. Korábban a Világbank vezérigazgatója, azt megelőzően pedig uniós biztos volt. Kinevezése után azt mondta, tisztában van azzal, milyen globális kihívások idején veszi át a posztot.


Példaként többek között a világgazdaság növekedésének lassulását és egyes országok eladósodását említette.

Krisztalina Georgieva jól ismeri a közép-európai országok helyzetét, emiatt szorosabb lehet az együttműködés a szervezettel – erről a pénzügyminiszter beszélt az M1-nek, miután Washingtonban találkozott az IMF és a világbank vezetőivel. Varga Mihály arra emlékeztetett, Magyarország 2010 előtt még segítségre szoruló ország volt, mára viszont az Európai Unió egyik legstabilabban fejlődő gazdasága.

A pénzügyminiszter szerint a vízgazdálkodás lehet az egyik olyan kiemelt terület, amelyben a magyar kormány és az IMF valamint a Világbank sikeresen együtt tud működni. A héten, Budapesten rendezett víz világtalálkozóra utalva úgy fogalmazott, a magyar vízügyi vállalatok a világ számos, szárazsággal küzdő országában is bizonyítottak már.

Ez a munka pedig hozzájárulhat Európa másik nagy problémájának, a migrációnak a visszaszorításához is – közölte az M1.

Az IMF kedden jelentősen javította a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó korábbi előrejelzését. Annak ellenére, hogy globális szinten további lassulást vár, Magyarország esetében idénre és jövőre is növekedésre számítanak. 2019-re a korábbinál 1 százalékponttal magasabb, 4,6 százalékos növekedést várnak a Nemzetközi Valutaalapnál.