Török offenzíva – Ezrek tiltakoztak a beavatkozás ellen Németországban

 

Több ezren vonultak utcára szombaton Kölnben, hogy Törökország észak-szíriai katonai beavatkozása ellen tiltakozzanak.

A városi hatóságok szerint mintegy 10 ezer ember vett részt a tiltakozáson, amelyet baloldali szervezetek hirdettek meg. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a megmozdulást, mert félő volt, hogy a kurd és a török közösség tagjai között erőszakig fajul a feszültség, de a rendezvény jobbára békésen ért véget.

A tiltakozók között volt, aki a Törökország által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) zászlaját lobogtatta. Más azt írta a transzparensére, hogy nem szabad alkut kötni az AKP-rezsimmel, a török kormánypártra, a Recep Tayyip Errdogan török elnök által vezetett Igazság és Fejlődés Pártjára utalva.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt, Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen.

Ugyanakkor az YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években éppen az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, az Egyesült Államoktól.

Emmanuel Macron francia államfő pénteken az európai uniós tagállamok brüsszeli csúcsértekezletét követően „őrültségnek" nevezte Törökország északkelet-szíriai katonai offenzíváját.