Megerősítették a német határ ellenőrzését valamennyi szakaszon

 

A német szövetségi rendőrség vezetése utasítást adott az ellenőrzés megerősítésére az országhatár valamennyi szakaszán, az egységek feladata az illegális határátlépés és a határokon átívelő bűnözés elleni intenzívebb fellépés, és az embercsempészek új módszereinek feltárása – jelentette pénteken a Der Spiegel című hírmagazin.

A belügyminisztérium szóvivője, Steve Alter a beszámolóval kapcsolatban elmondta: a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség elkezdte végrehajtani a tárcavezető, Horst Seehofer szeptember végén ismertetett döntését, miszerint újabb hat hónappal meghosszabbítják az Ausztriával közös határszakaszon folytatott állandó ellenőrzést, és az országhatár mentén mindenütt erősítik az úgynevezett mélységi ellenőrzést.

A Der Spiegel jelentése szerint a szövetségi rendőrség potsdami központja október elején rendelte el a szigorítást. Főleg a svájci, a hollandiai és a csehországi határszakasznál fokozzák a határtól számított 30 méteres sávban folytatott mélységi ellenőrzést, és az eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a nemzetközi távolsági buszokra.

A nemzetközi repülőtereken a Görögországból érkező járatok utasait ellenőrzik alaposabban, mert a dél-európai országba menedékkérőként érkezett emberek közül sokan próbálnak hamis papírokkal, menetrend szerinti repülőjáratokon bejutni Németországba.

A szövetségi rendőrség az idén a január-augusztusi időszakban 26 490 illegális határátlépést regisztrált. Ez idő alatt 98 428 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be első alkalommal a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF), ami 11,9 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 111 685-höz képest.

Németország Ausztriával közös határszakaszán - ahol eléri Németországot a balkáni migrációs útvonal és az Olaszország felől érkező menedékkérők jelentős része - 2015 szeptemberében állították vissza ideiglenesen az ellenőrzést. Az intézkedést november 11-i hatállyal hosszabbították meg újabb hat hónappal.