Drogkereskedelem vádjával ítélték el a hondurasi elnök testvérét az Egyesült Államokban

 

Drogkereskedelem vádjával ítélték el Juan Orlando Hernández hondurasi elnök testvérét az Egyesült Államokban pénteken.

A New York-i bíróság előtt zajló perben az ügyészség azzal gyanúsította meg Juan Antonio „Tony” Hernández volt hondurasi képviselőt, hogy bűnöző tevékenységét az elnöki tisztséget ellátó testvére segítette. Az amerikai ügyészség szerint ugyanis a bűncselekmények elkövetését szolgáló összeesküvést a közép-amerikai ország kormánya igyekezett leplezni.

Emil Bove ügyész záróbeszédében kijelentette: „Ez államilag támogatott kábítószer-kereskedelem". "Ilyen fokú hatalommal és ellenőrzéssel a vádlott gyakorlatilag sérthetetlen volt” – mondta. 2010 elejétől fogva a vádlott havi szinten hatalmas kokainszállítmányokat küldött az Egyesült Államokba.

A hondurasi elnök pedig a hadsereget telepítette a guatemalai határra, hogy védje a vádlott drogügyleteit. A vádlott emellett a rendőrséget is felhasználta egyik kábítószer-kereskedő riválisa meggyilkolására. A gyilkosságot végrehajtók vezetőjét pedig később megtették az egész rendőrség főnökévé" - hangoztatta Bove.

Az ügyészség szerint António Hernández csaknem 200 tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba, miközben testvére, Juan Orlando Hernández elnök védelme alatt állt.

A törvényszék kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetése mellett abban is bűnösnek találta António Hernándezt, hogy megsértette a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, és hazudott a Kábítószer-ellenes Hivatalnak (DEA).

A perben elhangzott egyik legterhelőbb tanúvallomás az amerikai hatóságokkal együttműködő Amilcar Alexander Ardontól származott. A kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított volt polgármester szerint ugyanis António Hernández védelmet ígért A Köpcös (El Chapo) ragadványnéven ismert Joaquín Guzmán bebörtönzött drogbáró kábítószer-szállítmányainak, ha egymillió dollárral segíti testvére 2013-as választási kampányát.

Az ügyben szintén tanúskodó Rivera Maradiaga, aki 78 gyilkosság elkövetését ismerte el, azt állította, hogy több tisztségviselőnek is fizetett kenőpénzt, s köztük volt Juan Orlando Hernández is.

A két hete tartó per rávilágított az Egyesült Államok és Honduras közötti jövedelmező illegális kábítószer-kereskedelemre.

A 41 éves António Hernándezt életfogytiglani börtönbüntetés fenyegeti, de a büntetés mértékét majd csak január 17-én fogja megállapítani a törvényszék. Hernándezt Miamiban tartóztatták le 2018-ban, és drogcsempészet, illetve illegális fegyvertartás miatt emeltek ellene vádat. Ügyvédei bejelentették, megfellebbezik a most született ítéletet.

A hondurasi államfő ismételten tagadta a perben ellene megfogalmazott vádakat. Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „A vádak 100 százalékban hamisak, abszurdak és hamisak”. Hozzátette: az ítélet „beismerő vallomást tett gyilkosok tanúskodásain alapszik”.

A 2018 januárjától második hivatali idejét töltő Juan Orlando Hernández kemény kezű kábítószerellenes harcosként igyekezett magát megjeleníteni azzal reklámozva sikereit, hogy a többi között felszámolta a hat legbefolyásosabb hondurasi drogkartelt és 24 kábítószer-kereskedőt adott ki az amerikai hatóságoknak. Azt állította, hogy a kábítószercsempészek a testvére ellen indított perrel próbálnak bosszút állni.